Đelić: Dodatna sredstva EU

Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Dodatna sredstva EU

Đelić (FoNet)

Brisel -- Božidar Đelić kaže da će Evropska komisija podržati Srbiju za dobijanje strukturnih fondova EU za manje razvijena područja.

Posle jučerašnjeg razgovora sa evropskom komesarkom za regionalni razvoj Danutom Hibner u Briselu, vicepremijer je rekao da bi Srbija mogla da računa na 200 do 300 miliona evra iz strukturnih fondova Evropske unije, ali pošto još nema status kandidatkinje za članstvo, nema ni pristup tim sredstvima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Đelić je posle sastanaka s više komesara EU novinarima rekao da je s evropskim komesarom za ekonomiju i finansije Hoakinom Almunijom razgovarao i o tome da Srbija, uz podršku EU, s Međunarodnim monetarnim fondom potpiše novi sporazum o programu reformi.

On je objasnio da je s Danutom Hibner dogovoreno da administracija Evropske komisije pomogne Beogradu da se što skorije izgradi instucionalni sistem koji će omogućiti da Srbija, odmah po dobijanju statusa kandidatkinje, počne da koristi sredstva EU za regionalni razvoj.

Jedna tehnička ekipa iz Beograda do kraja godine doći će u Evropsku komisiju kako bi sa stručnjacima komesara za regionalni razvoj podrobno ustanovili koji regioni mogu dobiti finansijsku podršku EU.

Đelić je razgovarao i s komesarom za nauku i obrazovanje Janezom Potočnikom i komesarom za trgovinu Piterom Mendelsonom, s kojim je bilo reči o podršci EU ulasku Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.