Izvor: Blic, 22.Nov.2009, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Do statusa kandidata za godinu dana

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je večeras da, ukoliko se na sastanku ministara EU početkom decembra odblokira prelazni trgovinski

sporazum, Srbija ima šanse da do statusa kanditata za članstvo u EU stigne za godinu dana.

"Odluka ministara EU da se odblokira prelazni trgovinski sporazum, pokazala bi da postoji politička volja da potencijalni zahtev Srbije za članstvo u EU bude pozitivno primljen, a moja procena je, imajući u vidu da je Evropska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << komisija u izveštaju u oktobru priznala Srbiji sve što smo uradili od januara do sada, da bi put od podnošenja zahteva za članstvo do formalnog dobijanja statusa kandidata, mogao da bude kratak, možda samo godinu dana", rekao je Đelić je na tribini "Evropa za sve", posvećenoj promociji stavljanja Srbije na belu šengen listu.

Đelić je kazao da građani Srbije svake godine izvade oko 350.000 šengenskih viza i da je to, kada se obračunaju svi troškovi, "čitavih 20 miliona evra godišnje, koje su naši građani i naša privreda plaćali ambasadama EU što je i ekonomska i finansijska nepravda".

"Sada će ispasti da će, onoliko koliko su koštale vize, biti dovoljno za aviokartu u loukost kompanijama", istakao je Đelić.

Potpredsednik Vlade je, u razgovoru sa novinarima nakon tribine kazao

da su efekti jednostrane primene prelaznog trgovinskog sporazuma pozitivni, te da će Srbija na taj način u narednoj godini šest puta više dobiti nego što je izgubila.

"Zbog primene prelaznog sporazuma izgubili smo oko 64 miliona evra prihoda od carina ove godine i procenjujemo da ćemo izgubiti još 145 miliona evra carinskih prihoda sledeće godine", objasnio je on.

"To nisu male cifre za Srbiju ali ih treba uporediti sa uštedama koje

imamo zbog toga što nam EU od 2000. godine ne naplaćuje carine. Bez

toga, naši izvoznici bi platili ukupno dve milijarde evra carina EU",

dodao je on.

Đelić: Članstvo Srbije bi ojačalo EU

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić rekao je danas da je članstvo u Evropskoj uniji pitanje od sudbinskog značaja za Srbiju, a integracija Srbije ojačaće i samu Uniju.

Đelić je u Nišu, na promociji projekta "Evropa za sve", ocenio je da je glasanje u Evropskom parlamentu o viznoj liberalizaciji za građane Srbije bilo veoma važno.

"Ostaje 30. novembar kada će se konačno potvrditi odluka, pa da na Svetog Nikolu dobijemo beli šengen", rekao je Đelić.

Đelić je rekao da građani, da bi došli na listu 50 onih koji će prvi putovati bez viza u Evropsku uniju, moraju da budu punoletni, da nikada nisu putovali u Uniju i da su uradili neko dobro delo koje ih stavlja "na pijedestal korisnih članova našeg društva".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.