Đedović sa Jelstadom: Uskoro izmene zakona o obnovljivim izvorima energije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 19:52

Đedović sa Jelstadom: Uskoro izmene zakona o obnovljivim izvorima energije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad razgovarali su danas o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, sa naglaskom na razvoj obnovljivih izvora energije.

Đedović je navela da je Srbija trenutno u ključnoj fazi kad je reč o postavljanju dugoročnih ciljeva za povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, ali i u momentu kad pravi prve i izuzetno važne korake u reformisanju naših energetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kompanija, koje treba da budu "motor" čitave privrede.

"Ljudi su ključni u sprovođenju promena, a Srbija ima izuzetne stručnjake u energetskom sektoru, čije su znanje i iskustvo dragoceni u procesu reformi. Iskustvo Norveške je značajno u sprovođenju naših ambicija, da unapredimo upravljanje državnim kompanijama i da povećamo našu energetsku nezavisnost korišćenjem sopstvenih energetskih resursa" rekla je Đedović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Ona je istakla da očekuje da uskoro u parlamentu budu usvojene i izmene Zakona o korišćenju OIE, koji su osnov za sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

"Investitori koji su prepoznali potencijale Srbije u oblasti OIE ovim unapređenjem regulative treba da dobiju stabilan i predvidljiv okvir za ulaganja, a da istovremeno sačuvamo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema pri integraciji novih kapaciteta iz OIE", navela je ministarka.

Jelstad je naglasio spremnost norveške strane da prenese Srbiji svoja iskustva u razvoju energetskog sektora i energetskoj tranziciji i preneo da postoji značajno interesovanje norveških kompanija za potencijalne investicije u Srbiji, posebno u oblasti OIE.

Ambasador je potvrdio nameru Norveške da kroz bespovratna sredstva pomogne Ministarstvu rudarstva i energetike i Vladi Srbije u privlačenju lokalnih eksperata koji bi radili na energetskoj tranziciji i realizaciji reformi energetskog sektora.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećem norveško-srpskom poslovnom forumu, koji će biti održan u ponedeljak 24. aprila 2023. godine i koji će okupiti značajan broj norveških investitora, od kojih su mnogi upravo iz energetskog sektora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Đedović sa Sijartom: Dogovoreno potpisivanje dva sporazuma u oblasti energetike

Izvor: Danas, 20.Apr.2023, 13:50

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas u Budimpešti sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i novim zajedničkim projektima za koje će uskoro biti potpisani sporazumi.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.