Izvor: B92, 28.Avg.2009, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đakovica: Protest zbog dolaska Srba

Đakovica, Beograd -- Tokom osveštanja crkve u Đakovici nekoliko stotina Albanaca protestovalo zbog prvog dolaska Srba u taj grad posle 10 godina.

Nekoliko stotina Albanaca, uglavnom članova porodica nestalih i ubijenih u Đakovici 1999., protestovalo je u "srpskoj ulici" u tom gradu, zbog dolaska nekoliko desetina Srba na osveštanje Crkve uspenja presvete Bogorodice. Uz intervenciju policije Srbi su napustili grad I sprečili upad učesnika protesta u crkveno dvorište. Nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlaska Srba situacija oko pravoslavne crkve se smirila.

U trenutku kada je nekoliko desetina Srba poziralo za zajedničku fotografiju, uspomenu iz Đakovice, na početku takozvane "srpske ulice" okupilo se nekoliko desetina Albanaca.

Ubrzo njihov broj je narastao na stotinak i više. Krenuli su ka kapiji crkvenog dvorišta. Nekoliko desetina policijaca je teško uspevalo da ih obuzda.

Ubrzo su stigli pripadnici specijalne jednice zvane "rosa” i zustavili demonstrante.

Među njima je najviše bilo članova porodica ubijenih i nestalih Albanaca. U Udruženju "Poziv majki” iz Đakovice posetu Srba smatraju provokacijom. U udrženju tvrde da je tokom rata na teritoriji čitave opštine nestalo oko 2000 Albanaca.

U nekoliko kombi vozila Srbi su uz jaku policijsku pratnju uspeli da napuste dvorište crkve i Đakovicu.

Okupljeni nisu odustajali. Uzvikivali su "kriminalci", "UČK", "šta ćete nam ovde", "idite odavde"....

Nekoliko kamenica je bačeno na vrata crkvenog dvorišta i na kolonu vozila kojom su Srbi odlazili. Posledica nije bilo.

Posle podne situacija u Đakovici se smirila. U crkvenom domu žive četiri starice. Njima je, kažu, današnji protest Albanaca teško pao, jer je pokazao odnos Albanaca prema onima koji bi da se u Đakovicu vrate.

Srbi su danas u Đakovici mogli da prisustvuju osveštenju Crkve uspenja presvete Bogorodice. Niko od njih, sem liturgije, nije bio u prilici da obiđe svoju kuću ostavljenu posle rata.

Većina Srba, koja je bila na liturgiji, prvi put je došla u Đakovicu od završetka rata 1999. godine. Na mestu na kome se podiže Crkva uspenja presvete Bogorodice i ranije je bila crkva, ali je uništena tokom martovskog nasilja 2004. godine.

Ministarstvo osudilo incident

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju osudilo je današnji incident u Đakovici uz ocenu da takvi postupci ne doprinose smirivanju situacije, već provociraju dalje sukobe i nestabilnosti.

Ministarstvo je navelo da je paušalno ocenjivanje i nazivanje bilo koga zločincem, bez ikakvih dokaza, potpuno nedopustivo i neprihvatljivo.

Ministarstvo je saopštilo da žali za svim nedužnim žrtvama na Kosovu i podržava akcije na pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihove sudbine, ma koje nacije i vere oni bili, kao i privođenje odgovornih za zločine pred lice pravde.

Nadležni organi u Republici Srbiji su pokazali da su spremni i sposobni da se odgovorno suoče sa svima koji su počinili ratne zločine, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost, navodi se u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da provokacije, poput današnje, izazivaju sukobe i nestabilnost i u potpunoj su suprotnosti sa opšte prihvaćenim normama civilizovanog društva i usvojenim međunarodnim dokumentima o ljudskim pravima.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju će nastaviti da se bori za ostvarivanje prava svih zajednica na Kosovu i Metohiji i, ujedno, poziva sve međunarodne subjekte da se snažno suprotstave ovakvom i sličnom ponašanju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.