Đaci vežbaju napolju, nova sala zatvorena

Izvor: Press, 06.Nov.2012, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci vežbaju napolju, nova sala zatvorena

Nema dozvolu - Fiskulturna sala, čiju su obnovu finansirale SAD, otvorena je pre dva meseca uz prisustvo državnog vrha i tadašnje američke ambasadorke, ali je odmah zatvorena jer nije dobila upotrebnu dozvolu

U fiskulturnoj sali Osnovne škole „Svetozar Marković" u Kraljevu ni dva meseca nakon svečanog otvaranja nisu počeli da se održavaju časovi fizičkog. Kako saznajemo u gradskom odeljenju za urbanizam, sala nije dobila upotrebnu dozvolu, jer škola nije ni >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << predala zahtev za tehnički pregled.

Dragica Spajić, direktorka škole, kaže da oni ne mogu da predaju zahtev dok im institut CIP, koji je sačinio projekat, ne dostavi odgovarajuću dokumentaciju.

Radovi odavno završeni

Kada su pre dva meseca prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka SAD Meri Vorlik i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković svečano otvorili fiskulturnu salu škole „Svetozar Marković" u Kraljevu, koja je bila teško oštećena u zemljotresu, deca, roditelji i nastavnici su odahnuli i pomislili da je napokon problem rešen.

Roditelji: Fizičko u hodniku

- Deca imaju fizičko napolju. Kada je loše vreme ili pada jaka kiša, onda su po hodnicima. Mislim da se fizičko održava samo formalno, što mi teško pada, jer smatram da je bitno u razvoju deteta. Obradovali smo se kada je otvorena nova i moderna sala, ali sve je izgleda bilo uzalud. Nova sala zvrji prazna - rekao nam je jedan od roditelja.

Naime, nakon zemljotresa fiskulturna sala nije bila za korišćenje, jer je pretrpela velika oštećenja. Saobraćajni institut CIP je donirao projekat sanacije, u čiju rekonstrukciju je Evropska komanda američke vojske investirala je 300.000 dolara. Ali dva meseca nakon tog svečanog otvaranja i presecanja vrpce, vrata fiskulturne sale su i dalje zaključana.

Kako saznajemo, glavni uzrok zbog čega se fiskulturna sala ne koristi je taj što još uvek nisu dobili upotrebnu dozvolu.

- Zahtev za tehnički pregled nije predat odeljenju za urbanizam. Ne znam u čemu je problem kada je u pitanju fiskulturna sala škole „Svetozar Marković", ali pojedine škole koje su bile oštećene u zemljotresu su nakon sanacije nama predale zahteve za tehnički prijem. Nakon nekoliko dana kontrole naših službi, izdate su im upotrebne dozvole. Toliko bi nam vremena trebalo i u slučaju ove fiskulturne sale - kaže za Press Zvonko Kovačević, načelnik odeljenja za urbanizam u Kraljevu.

Direktorka Osnovne škole „Svetozar Marković" Dragica Spajić kaže za Press da ne treba u njima tražiti krivca, jer ne mogu da predaju zahtev za tehnički pregled zato što im projektna dokumentacija nije kompletna.

Pomoć .... U sanaciji sale učestvovala i 32 gardista iz Ohaja

- Institut CIP, koji je radio projekat sanacije, nama još nije dostavio kompletnu projektnu dokumentaciju, iako sam ja više puta insistirala da je dobijemo. Rečeno mi je da će to biti najkasnije do polovine septembra. Sada sam dobila informacije da će to biti ovih dana. Ne znam, nije krivica škole i moramo da čekamo da nam pošalju dokumenta. Inače, u svakom slučaju deca bi zbog lepog vremena imala fizičko napolju i da je sala spremna za upotrebu - kaže direktorka Spajić, dodajući da je škola svečano otvorena jer su radovi na njoj završeni još krajem avgusta.

Zajedno sa Amerikancima

Nacionalna garda Ohaja poslala je 32 vojnika iz redova kopnenih i vazduhoplovnih snaga da rade na ovom projektu zajedno sa 20 vojnika Vojske Srbije. Američki vojnici su boravili u Kraljevu blizu mesec dana, koliko je trajao posao sanacije fiskulturne sale u školi „Svetozar Marković".

Ambasadorka SAD Meri Vorlik je na ceremoniji svečanog otvaranja rekla da najveće zadovoljstvo proizlazi iz saznanja da je rezultat napornog rada to što deca ove škole danas mogu da uživaju u sportu u jednoj modernoj fiskulturnoj sali u kojoj sve funkcioniše kako treba.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.