Dizajneri i krojačke radionice šiju i poklanjaju maske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2020, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dizajneri i krojačke radionice šiju i poklanjaju maske

Maske će zdravstvenim ustanovama donirati i dizajneri i krojačke radionice širom Srbije, koji su pre nekoliko dana pokrenuli akciju šivenja. Svetlana Horvat i Svetlana Prosenica, u Novom Sadu, svakog dana uz pomoć svojih saradnika uspeju da ih naprave na desetine.

Stara lica, dijabetičari, hronični bolesnici i trudnice su najugroženiji deo populacije kojima su potrebne maske, kao prevencija u borbi protiv širenja korona virusa. Taj problem prepoznala je Svetlana Horvat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja je uspela da ujedini na desetine kreatora širom zemlje. Trenutno se sprema prva isporuka koja je namenjena medicinskim radnicima iz Kliničkog centara Vojvodine, dok će naredne nedelje donaciju dobiti Klinički centar u Beogradu.

"Mi smo kao Nacionalna nedelja mode angažovali veliki broj kreatora koji, neki u svojim radionicama, a neki koji su raspustili svoje radnike kod svojih kuća lično sede i šiju. Tako da to je neki naš doprinos, doprinos modnih kreatora Srbije, našoj zemlji, našim ljudima, pre svega medicinskim radnicima", kaže Svetlana Horvat, predsednica Serbia Fashion Week-a.

Istu akciju pokrenula je i Svetlana Prosenica koja iz sopstvenih resursa, uz pomoć svojih zaposlenih, dnevno proizvede do 200 maski, što ipak ne zadovoljava dnevne potrebe.

"Namera nam je bila na samom početku da delimo maske trudnicama, dijabetičarima, osobama sa ugroženim imunitetom. Međutim, toliko su nam se javljali iz bolnica, iz Hitne pomoći, iz Kliničkog centra da smo nekako najviše maski slali na te adrese gde su, na žalost najpotrebnije. Prvo smo mislile da ćemo moći same da prođemo kroz sve ovo, da same isfinansiramo sa materijalima koje imamo i sa tim resursima koje imamo, međutim ne možemo. Ovo već traje, za nas, suviše dugo, tako da smo otvorile neki račun gde primamo donacije", kaže Svetlana Prosenica, kreatorka.

Naše sagovornice pozvale su ljude dobre volje da pomognu društvu i medicinarima koji se svakodnevno bore za ljudske živote, ali i susreću sa opasnim virusom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.