Ditman: Bez promene granica na Balkanu

Izvor: Blic, 09.Jun.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ditman: Bez promene granica na Balkanu

Regionalno pomirenje je ključno za ceo ovaj region i u tom smislu Berlinski proces je veoma važna inicijativa. Optimističan sam da će naredni susret u Trstu 12. jula doneti konktetne napretke, pre svega u oblasti infrastrukture, kaže nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.

- Ove inicijative služe umrežavanju zemalja u regionu i doprineće njihovom procesu pridruživanja Evropskoj uniji - rekao je Ditman za "Danas".

Kada je u pitanju Briselski dijalog, nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ambasador navodi da mu je drago što je srpska strana spremna za što skoriji nastavak razgovora.

- Nadamo se da će on uskoro i uslediti i da će se onda voditi razgovori o otvorenim pitanjima, u koja pre svega spada uspostavljanej Zajednice srpskih opština - rekao je Ditman.

Kako je naglasio, sve izjave koje imaju za cilj promene granica na Balkanu nisu korisne, čak su i opasne.

- Nemačka ih nedvosmisleno odbija, to smo i javno rekli - ističe ambasador.

On je kazao da reforme u oblasti vladavine prava čine suštinu tranzicionog procesa Srbije jer su ključne za razvoj društva i presudne za ekonomski napredak Srbije. Govoreći o slučaju "Savamala", Ditman kaže da je Nemačka stava da je važno da takvi slučajevi dobiju sudski epilog.

Ditman je kazao i da su odnosi Srbije i Nemačke odlični, i da obezemlje imaju isti strateški cilj - članstvo u EU. On je kazao id a su nemačke kompanije veoma zainteresovane za srpsko tržište.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.