Direktori fantomskih preduzeća

Izvor: Politika, Fonet, 21.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori fantomskih preduzeća

Desetine zaposlenih u gradskoj toplani u selu koje nema centralno grejanje, javno preduzeće za distribuciju filmova koje devet godina nije prikazalo nijedan, pozorište za koje niko ne zna da postoji….

Gračanica – Čak 10 od 12 novoimenovanih direktora javnih preduzeća, koja su u nadležnosti Skupštine grada Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, biće na čelu firmi koje od 1999. godine zapravo uopšte ne rade. Ipak, plate direktora u tim preduzećima iznose >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << između 70.000 i 80.000 dinara.

Među njima je i Krsta Mitić, inženjer mašinstva iz Gračanice, koji je 18. novembra imenovan za direktora „Termokosa”, gradske toplane, koja je do 1999. grejala stanove u Prištini. Tada su vlast u „Termokosu” u Prištini preuzeli Albanci, a srpsko rukovodstvo preselilo se u selo gde centralnog grejanja, naravno, nema. Pa, ipak u preduzeću koje je zadržalo stari naziv, sa punim radnim vremenom, zaposleno je nekoliko desetina radnika koji uz platu primaju i takozvani kosovski dodatak, a plata direktora je, kako saznajemo, 71.000 dinara.

Za direktora regionalnog vodovoda sa sedištem u Gračanici imenovan je Siniša Trajković, inženjer elektrotehnike iz Kuzmina (mesta koje i ne pripada Prištini). Ni ovo javno preduzeće u posleratnom periodu nema „vlast” na ovoj teritoriji, pa su za popravku kvarova i remonte zaduženi Albanci i nekolicina Srba koji rade u „Vodovodu Priština” u samom gradu i prostorijama u blizini Gračanice, koje su ovom preduzeću pripadale i pre 1999. godine. Iz budžeta Srbije se i u ovo javno preduzeće mesečno sliva oko 30.000 dinara po radniku.

Bojan Miladinović, iz Donje Brnjice, novi je direktor javnog preduzeća „za prikazivanje i distribuciju filmova”, a njegova funkcija meštanima nije poznata, jer u poslednjih devet godina u Gračanici nije prikazan nijedan film.

Dosta polemika među lokalnim stanovništvom izazvalo je imenovanje Gorana Jorgića, ekonomsko-trgovinskog tehničara i vlasnika prodavnice u Gračanici, za direktora Kulturno-prosvetne zajednice.

Na području nekadašnje opštine Priština, ali sa smanjenim nadležnostima sada rade samo Javno-komunalno preduzeće i Gradsko saobraćajno preduzeće, koje je prevozi samo učenike.

Za direktora Javnog komunalnog preduzeća imenovan je Dragan Stanković, inženjer organizacionih nauka. Radnici ovog preduzeća iz predratnog perioda prekvalifikovani su za poslove u kancelarijama, a kao „fizikalci” sezonski su upošljavaju mahom Romi, koji čiste reke i odnose smeće pomoću dva traktora, jer druge mehanizacije nema.

Pranje ulica i uređivanje parkova za meštane Gračanice je davno prošlo vreme, pošto ovo preduzeće nema ni kamione za pranje ulica. To što u regionu Prištine već devet godina nema sportskih dešavanja (osim seoskih fudbalskih utakmica, nije bila prepreka da novo opštinsko rukovodstvo imenuje članove upravnog i nadzornog odbora Marketing sporta, preduzeća koje bi trebalo da organizuje sportska dešavanja i da afirmiše sport. Sada smenjeni direktor Doma kulture u Gračanici Srećko Todorović, koji je na tu dužnost postavljen pre 13 godina, uspeo je za vreme svog mandata samo da renovira zgradu Doma, uredi park ispred ove ustanove, ali i da proširi porodični biznis. Na tu dužnost sada je imenovan Zlatko Stojanović, bivši direktor ansambla Venac iz Prištine, čija supruga Gordana Đorić godinama vodi NVO Udruženje žena „Avenija” u Lapljem Selu kod Prištine.

Ljubitelji knjiga u regionu Prištine poslednjih godina novim izdanjima nisu imali gde da se snabdevaju. Direktora Narodne biblioteke u Prištini, naravno sa sedištem u Gračanici, Žiku Kostića sada će zameniti Predrag Lazić iz Čaglavice za koga mnogi smatraju da jedini od 12 postavljenih direktora zaslužuje na osnovu iskustva i obrazovanja to radno mesto. Ipak, ne zna se gde će mu biti kancelarije, s obzirom na to da je biblioteka, koja se sada vodi kao gradska, do 1999. godine radila kao „seoska biblioteka”.

Retko ko u Gračanici zna da u ovom regionu postoji i Pozorište mladih sa dečijim i lutkarskim scenama. No ipak i tu je izabrano novo rukovodstvo.

Gotovo svi novopostavljeni kadrovi na vodećim funkcijama u javnim preduzećima kao i u nadzornim i upravnim odborima su iz Srpske radikalne stranke, koja sada drži vlast u Skupštini Prištine, dok je većina smenjenih na tu dužnost postavljena u vreme kada je Prištinu vodila Socijalistička partija Srbije.

Marijana Simić

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.