Direktori bolnica odbacuju optužbe

Izvor: B92, 19.Feb.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktori bolnica odbacuju optužbe

Beograd -- Smenjeni direktori beogradskih kliničko-bolničkih centara i domova zdravlja tvrde da su optužbe o nenamenskom trošenju budžetskih sredstava neistinite.

Oni su smenjeni posle optužbi gradske sekretarke za zdravlje da su nenamenski trošili budžetska sredstva i prekršili Zakon o javnim nabavkama. Gostujući u emisiji "Uvećanje", smenjeni direktori tvrde da je čitav proces montiran i da su proglašeni krivim bez dokaza.

Gradska budžetska inspekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je ispitivala optužbe gradske sekretarke za zdravlje zaključila je krajem novembra i početkom decembra da nije bilo propusta u radu kliničko-bolničkih centara Zemun, Zvezdara i Bežanijska kosa, kao ni u domovima zdravlja Zvezdara i Palilula.

Prema odluci Skupštine grada, 15.decembra smenjena je direktorka Doma zdravlja Zvezdara Branka Grujić, a direktorka Doma zdravlja Palilula Jasminka Jelić podnela je ostavku.

Za tri kliničko-bolnička centra oformljena je i specijalna komisija koja je pronašla nepravilnosti u centrima Zemun i Bežanijska kosa, te su 11. februara direktori tih ustanova smenjeni. Direktor KBC Zvezdara, iako tamo nepravilnosti nisu pronađene, podneo je ostavku.

Branka Grujić, bivša direktorka Doma zdravlja Zvezdara, kaže da su optužbe neistinite. Ovom domu zdravlja zamereno je što prokišnjava krov, a agencija za budžetsku reviziju našla je i da je prekršen zakon o javnim nabavkama.

"Agencija za budžetsku reviziju u Domu zdravlja uopšte nije bila. To što piše je potpuna laž. Objekat je prelep, krov je prokišnjavao u septembru, i to je razrešeno", kaže Branka Grujić.

Ivo Berisavac, bivši direktor Kliničko-boničkog centra Zemun, kaže da je za sve optužbe čuo iz medija.

"Uopšte nije bitan nalaz, bitna je smena. Ok, smena neka se uradi, ali zašto ovako? Zašto ovoliko uvreda? To je ono što je neprihvatljivo i što mene iritira i mislim da to treba sve ljude da iritira. Način je potpuno pogrešan", kaže Berisavac.

Bivši direktor Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa Nikola Milinić kaže da je poenta cele priče bila njihova smena, a da je razlog bio nebitan.

"Kada ste izabrani na konkursu, ne možete više biti smenjeni kao nekada - nisi više ti, sutra dolazi Pera, nego moraju da vas smene u skladu sa statutom", kaže on.

"Znači, taksativno mora biti nabrojano šta je razlog za smenu. Sve vreme pokušali su da nešto nađu, pa su stalno menjali te izjave", kaže Milinić.

Gradska sekretarka Dragana Jovanović, i pored poziva, odbila je da gostuje u emisiji "Uvećanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.