Izvor: B92, 23.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatske "intervencije" u praksi

Beograd -- Pažnju javnosti u aferi NBS je privukao i sadržaj telefonskog razgovora Radovana Jelašića i ambasadorke Izraela Jafe Ben Ari.

Kroz aktuelnu aferu oko NBS provukla se i informacija da je ambasadorka Izraela vršila pritisak na srpskog guvernera upravo u vezi sa poslovima sa Kreditno-eksportnom bankom. Iako ne spore da se takav vid komunikacije primenjuje u diplomatiji, poznavaoci međunarodnog prava tvrde da je MIP jedina adresa na koju bi strane diplomate trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se obraćaju pre lične intervencije.

Iako je "vršenje pritiska" previše jak termin za rečnik diplomatije, u svakodnevnom govoru on, ipak, odgovara čestim telefonskim pozivima u kojima se insistira na nekoj temi.

Detalje o telefonskim pozivima ambasadorke Izraela, podsećamo, iznosio je i sam guverner gostujući u Kažiprstu Radija B92 tokom prošle nedelje: "Ja sam bio prozvan da sam čovek koji smatra da sve što dolazi iz Izraela, sve što ima jevrejsko poreklo, da je to prljav, nečist novac, da sam ja ovde neka brana ispred izraelskih investitora. Moram da kažem da sam samo slušao, pošto zaista ne mogu ni na kakav način da komentarišem takve optužbe, pošto kad vas tako neko prozove vi zaista ne možete ništa reći. Ambasadorka je naravno diplomata, završio se razgovor po principu da će ona da se žali jednome, drugome, trećemu."

Profesor Fakulteta političkih nauka i bivši ambasador SCG u Sloveniji Ivo Visković kaže za B92 da su, takozvane, diplomatske intervencije česte u diplomatskoj praksi, ali da su jako osetljiv teren u kome se mere i način i sadržaj izgovorenog. Postoje situacije kada se pokušava i malo grubljim tonom ili nekim pritiskom nešto postići, međutim, po pravilu se to togađa samo u odnosima kada je on koji vrši pritisak predstavnik znatno moćnije zemlje. U tom smislu, diplomate to zaista retko koriste i po posebnim instrukcijama, jer se smatra ne samo neuljudnim i nediplomatskim, nego i politički dosta rizičnim, jer iz toga često mora da se izrodi politička afera.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević ocenjuje da način na koji je ambasadorka Izraela komunicirala sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem nije primeren ulozi koju ona u zemlji ima, te da bi zbog toga odmah trebalo da bude proglašena nepoželjnom: "Ambasador ne može da komunicira, ne može da opšti direktno ni sa kim drugo nego sa Ministarstvom inostranih poslova. Ako hoće da traži sastanak mora da ga traži preko ministarstva, ako hoće da vidi Dinkića, Jelašića, mora da traži preko ministarstva."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.