Izvor: B92, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomatska aktivnost Prištine

Priština -- Pored najava diplomatskih aktivnosti Beograda u vezi s Kosovom, u diplomatiji je aktivna i zvanična Priština.

Priština naredni period, kada se rešenje statusa Kosova neće saopštavati zbog izbora u Srbiji, vidi kao odličan trenutak za lobiranje. Inicijativu u međunarodnom lobiranju za nezavisno Kosovo u Prištini za sada ima opozicija.

Dan nakon saopštenja iz Ahtisarijeve kancelarije o pomeranju roka za objavljivanje rešenja za Kosovo, opozicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lideri Veton Suroi i Hašim Tači otputovali su, kako je saopšteno, u službenu posetu SAD.

Iz saopštenja njihovih partija, kao i vesti o njihovoj poseti Americi, koje objavljuju mediji u Prištini, može se zaključiti da su Suroi i Tači naišli na veoma visok tretman u Vašingtonu.

Novu rundu putovanja širom Evrope najavljuje i premijer Agim Čeku. Nakon posete Londonu i Parizu, Čeku danas započinje posetu Grčkoj, a najavljene su i njegove posete Italiji i Rusiji.

On je u Grčkoj danas rekao da isključuje mogućnost novih odlaganja rešenja statusa Kosova.

Inače, poseta kosovskog premijera Rusiji najavljuje se već duže vreme. Prema portparolki Vlade Ulpijani Ljami, poseta je sada već dogovorena i preostalo je samo da se utvrde njen program i ono što je verovatno najvažnije – diplomatski tretman i nivo koji će kosovski premijer uživati u Moskvi.

Međutim, neke albanske partije, poput Alijanse za budućnost Kosova, smatraju da je mandat kosovske pregovaračke ekipe istekao i da Skupština Kosova, ne čekajući dokument Martija Ahtsiarija, treba da proglasi nezavisnost Kosova.

Stav Alijanse za budućnost Kosova, koja s Demokratskim savezom Kosova učestvuje u vladajućoj koaliciji, obrazložen je neispunjenim obećanjem o rešavanju kosovskog pitanja do kraja ove godine, koje su pregovarački tim i njegovi članovi ranije pružali javnosti.

DSK se nije javno suprostavio tom stavu, što je, pored zahteva manjih parlamentarnih stranaka za ostavku pregovoračkog tima, dovelo do utiska da je većina u parlamentu veoma blizu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

Najava jednostranih poteza izazvala je veliku zabrinutost, a za prevladavanje razuma nad emocijama najglasnije se, od lidera na Kosovu, založio Agim Čeku, iako i on, još prošle nedelje, nije isključivao mogućnost jednostranog koraka u slučaju izostanka međunarodnog konsenzusa o Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.