Dinkić traži nove partnere

Izvor: Politika, Tanjug, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić traži nove partnere

U vezi sa eventualnim stvaranjem nove partije na jesen, demokrate nezadovoljne ali uzdržane

G17 plus uveliko radi na programskim i organizacionim promenama koje će podrazumevati čvršću saradnju sa regionalnim lokalnim strankama van koalicije sa Demokratskom strankom i drugim velikim političkim partijama u Srbiji. „Ovaj posao započet je ranije i nema veze sa rezultatima lokalnih izbora od prošlog vikenda. I da su rezultati lokalnih izbora bili drugačiji, radilo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se na programskim i organizacionim promenama”, kaže izvor u G17 plus.

Još se ne zna koje bi stranke mogle da budu zainteresovane za stvaranje novog saveza. Za sada se spominju „Zajedno za Kragujevac” Veroljuba Stevanovića, koje je već u koalicionom savezu sa G17 plus u tom gradu, ali i Koalicija za Pirot na čijem je čelu Vladan Vasić i Pokret za krajinu, zaječarskog gradonačelnika Boška Ničića. On je, inače, jedini i potvrdio da je sa G17 plus razgovarao o udruživanju, kao i da je Dinkiću postavio jedini uslov – da udruživanje ne znači i gašenje partija koje bi se udružile sa G17 plus.

Ozbiljniji razgovori sa potencijalnim partnerima bi, kako kažu u Dinkićevoj stranci, mogli da počnu na jesen. Novi blok trebalo bi da ima „jače veze od klasične koalicije”, ali da svaka regionalna stranka zadrži svoje osobenosti.

Priča o novom savezu regionalnih partija dobila je na zamahu kada je Dinkić, odmah posle završetka lokalnih izbora u Zemunu, na Voždovcu i u Kosjeriću, rekao da će sa demokratama raskinuti koalicioni savez na republičkom nivou, odnosno da će DS „morati da traži nove partnere na svim nivoima, pa i na republičkom”, ukoliko oni u Beogradu naprave koaliciju sa SNS-om.

Činjenica je, međutim, da DS već sarađuje sa naprednjacima, i to u Prijepolju, gde su vlast formirale Ljajićev SDP, SNS i stranke okupljene oko DS-a.

Boško Ničić, sa kojim G17 plus pregovara o saradnji, na predsedničkim izborima 2008. godine podržao je upravo Tomislava Nikolića, koji je tada bio kandidat SRS-a.

Pregovori o koalicijama u beogradskim opštinama još nisu počeli, pa je u ovom trenutku nejasno da li će uopšte biti nekih novih saveza. Gradonačelnik Beograda i prvi čovek prestoničkih demokrata Dragan Đilas je, kako je preneo Tanjug, rekao da ta stranka u Zemunu treba da bude opozicija i da neće učestvovati u vlasti u toj opštini niti će praviti koaliciju sa naprednjacima.

Đilas, međutim, nije propustio priliku i da upozori G17 plus, rekavši da su pojedini koalicioni partneri na nivou republike, bez konsultacija, izašli u javnost sa svojim stavom. „Svako ko smatra da treba da izađe sa svojim stavom bez razgovora sa koalicionim partnerima, kandiduje sebe da na svakim sledećim izborima, izađe sam, bez Demokratske stranke”, dodao je Đilas.

Dinkićeva ideja je, prema mišljenju Đorđa Vukadinovića, urednika „Nove srpske političke misli”, vešt i lukav odgovor na „evidentnu krizu u vladajućoj koaliciji”, ali i na primedbe iz DS-a „koje se mogu čuti u pola glasa, da je G17 plus demokratama kamen oko vrata” i uprkos svim problemima ima realne šanse da uspe.

„Da nema krize u vladajućoj koaliciji, ne bi bilo ni ove Dinkićeve inicijative, koja je, zapravo, za lidera G17 plus neka vrsta odstupnice. U slučaju da dođe do vanrednih parlamentarnih izbora, a demokrate mu ne ponude zajednički nastup, Dinkić bi sam teško prešao cenzus”, kaže Vukadinović. On smatra da je ideja o stranci regiona više posledica loših unutarkoalicionih odnosa, nego što može da bude uzrok raspada vladajućeg saveza.

M. R. P.

------------------------------------------------

Vojvođani se zahvaljuju

Vojvođanske stranke, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, pozdravljaju inicijativu o udruživanju regionalnih stranaka, ali odbacuju mogućnost da se one nađu u takvoj predizbornoj koaliciji. „Nismo imali nikakve direktne razgovore o eventualnoj saradnji po tom regionalnom principu, a prilično sam siguran da su male šanse da se LSV utopi u takvu stranku”, kaže za „Politiku” Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV-a.

I funkcioner SVM-a i šef poslaničkog kluba stranaka nacionalnih manjina Balint Pastor pozdravlja ovu inicijativu, ali kaže da je prilično siguran da organi stranke neće prihvatiti eventualni Dinkićev poziv za predizborno udruživanje. „Odgovorili bismo da ćemo samostalno nastupati na izborima, unutar Mađarske koalicije kako smo činili i do sada”, kaže on.

A. P.

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.