Izvor: B92, 04.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić odgovara na optužbe Liberala Srbije

Beograd -- Potpredsednik G 17 plus i bivši guverner centralne banke Mlađan Dinkić je odgovorio na optužbe koje su u ponedeljak izneli Liberali Srbije. Stranka Dušana Mihajlovića uputila je zahtev Savetu za borbu protiv korupcije da ispita način osnivanja i poslovanje Nacionalne štedionice zbog "moguće zloupotrebe položaja bivšeg guvernera Mlađana Dinkića". Portparol Liberala Dragana Jovanovića optužila je Dinkića da je smanjio državno učešće u "Nacionalnoj štedionici". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovako formulisano pitanje pokazuje totalno nepoznavanje načina na koji funkcioniše sistem centralne banke u zemlji, objasnio je Dinkić u izjavi novinarima.

"Znači, Nacionalna štedionica' je imala pet miliona dolara kada je osnovana, pošto se promenio zakon o bankama, i sve banke moraju da imaju 10 miliona evra do kraja ove godine, očito da i Nacionalna štedionica', kao i sve druge banke, mora da poveća svoj kapital. Ako je tačno da je u međuvremenu učešće države palo ispod 50 procenata, to samo znači da Vlada nije bila zainteresovana da ona učestvuje u tom procesu dokapitalizacije. Banka sama daje javni poziv za upis akcija, a onda onaj ko želi da kupi akcije to kupuje, a onda to verifikuje Komisija za hartije od vrednosti. To je proces koji ide potpuno van Narodne banke, a Komisija za hartije od vrednosti je nezavisna institucija koja nema veze ni sa Vladom ni sa centralnom bankom. Na njenom čelu je gospodin Boško Živković, koji je sada u Savetu Narodne banke Srbije, i čini mi se u Agenciji za sanaciju banaka i koji je predložen od strane Vlade", rekao je Dinkić.

Govoreći o marketinškim kampanjama koje je vodila Narodna banka, Dinkić je rekao da su to radile tri agencije "Fokus Kominikejšn" na čijem je čelu Igor Avžner, "Kreativa" i "Inkognito". Sve kampanje rađene su na bazi konkursa do usvajanja zakona o javnim nabavkama i sve su se isplatile vraćanjem poverenja građana u nacionalnu banku i valutu rekao je Dinkić. On je potvrdio da je Avžner član G 17 plus od momenta osnivananja krajem prošle godine, ali da kao član nije dobijao poslove koji se odnose na reklamne kampanje. "On je običan član, nije nikakav funkcioner. Ne mislim da je to sukob interesa, što je posao dobio neko ko zna da ga radi. Posao je dobila njegova agencija, a država je od toga imala koristi. Sukob interesa je kada vi dajete privatnoj firmi koja je u direktnom ili indirektnom vašem vlasništvu, ili vaših rođaka. Na primer, za Dinakard', Avžnerovo rešenje je odbačeno, jer je bilo loše. Nije mu pomoglo to što je član. Tamo gde je imao dobre ideje, tu je agencija prolazila, a loše su odbačene. Nema poznanstava ako nema kvaliteta, to je suština i to je ogromna razlika", rekao je Dinkić. On je naveo i da je otpustio tri direktora u centralnoj banci koji su bili članovi G 17 pluds jer nisu prošli odgovarajuće testove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.