Izvor: B92, 18.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić ima preča posla od suđenja

Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić pozvao se na imunitet u postupku po privatnoj tužbi koji je protiv njega podneo Bogoljub Karić.

Pred prvim opštinskim sudom danas se nisu oči u oči sreli Mlađan Dinkić i Bogoljub Karić. To se očigledno ni ubuduće neće dogoditi s obzirom na ministrov imunitet. Predsednik PPS-a tuži ministra finansija zbog izjave u kojoj ga je ministar nazvao demagogom broj jedan i rekao da Karić priča ono što narod hoće da čuje.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bogoljuba Karića navodi se da državna funkcija i njen imunitet ne mogu biti pokriće za neargumentovane napade i klevete političkih protivnika. Ministar po sopstvenom priznanju ima oko 15 tužbi uglavnom za klevetu, a na sud će tek kada ne bude ministar: "Jednostavno, imam preča posla u ovom trenutku". On je rekao da ne bi mogao da radi svoj posao kada bi se odazivao na sve tužbe za vreme svog mandata. "Izuzetak je Verica Barać. Ukoliko me ona bude tužila, njoj sam obećao da se neću pozivati na imunitet", rekao je Dinkić.

Mlađan Dinkić je u javnost iznosio optužbe i ranije, recimo protiv Janjuševića i Kolesara ili protiv ministra policije Dušana Mihajlovića, ali one nisu dobile epilog kakav je najavljivao. Poslednja, takozvana Pancir afera, za sada ima sličan tok. Tačnije, za štetne ugovore, kako ih je Dinkić nazvao, nisu optuženi ni ministar Davinić ni predsednik Marović koje je on označio kao glavne krivce.

Ministar finansija Mlađan Dinkić međutim kaže da nema razloga da ispuni svoje obećanje da će napustiti politiku ukoliko se afera sa nabavkom vojne opreme ne istera do kraja i krivci ostanu nekažnjeni, jer se na slučaju i dalje radi. Afera Panciri počela je krajem avgusta kada je ministar finansija obelodanio da je savet ministara sklopio kako je naveo štetne ugovore sa firmom Mile Dragić i to u iznosu od 300 miliona evra.

Sutra Dragić na slobodi?

Miletu Dragiću, vlasniku preduzeća za proizvodnju vojne opreme, sutra ističe jednomesečni pritvor. Kako saznaje B92, sutra bi trebalo da bude saslušan poslednji svedok. To bi moglo da znači puštanje Dragića, jer se on u pritvoru nalazi kako ne bi uticao na svedoke.

Advokat Vladimir Horovic kaže da su saslušani svedoci potvrdili je da se nije dogodilo ono što tužilac navodi. Dragića tužilac sumnjiči da je dao mito u iznosu od 27.000 dinara i to tako što je pukovniku Jovici Vučkoviću platio noćenje u jednom hotelu i popravio kola kojima je Vučković došao na službeni put u Zrenjanin gde je Dragićeva fabrika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.