Izvor: B92, 04.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Očekujem izbore u decembru

Beograd -- Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić očekuje da se izbori raspišu sledeće nedelje i da se održe u decembru ove godine.

"Bilo bi najbolje da se do srede 8. novembra stranke dogovore oko vrste i termina izbora. Ako se ne postigne dogovor oko Ustavnog zakona trebalo bi proglasiti novi ustav i raspisati izbore bez Ustavnog zakona. Beskrajne polemike između stranaka su ne potrebne jer se izbori raspisuju zbog građana, a ne zbog političara", rekao je lider G17 plus. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Potpredsednik SPO-a Srđan Srećković rekao je za B92 da se Vuk Drašković zvanično nije sastajao sa premijerom, ali da su njih dvojica u kontaktu i da se u toj stranci nadaju izborima krajem decembra.

Radikali će o izborima sa premijerom razgovarati u ponedeljak. Iako su nedavno posle razgovora sa nekdašnjim saveznicima SPS-om zaključili da bi im parlamentarni izbori najviše odgovarali na proleće, generalni sekretar Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da prihvate decembar, ali uz određene uslove.

"Mi ćemo na izbore izaći, ali neka predsednik Tadić podnese ostavku, neka vlada saopšti da je pala, pa možemo da idemo odmah u decembru. Ali ne razumem kakava je razlika između decembra i, recimo, februara. U jednom mesecu, u dva meseca, šta će to da se dogodi?", pita se Vučić.

Funkcioner Demokratske stranke Milan Marković upozorava da je posle donošenja novog ustava za državu najbolje da u novu godinu uđe sa zaokruženim novim organima vlasti, jer je u sledećoj čekaju teške i krupne odluke. DS za sada ne namerava da se odrekne ideje da istovremeno budu održani i parlamentarni i predsednički izbori.

"Istina je jedna jedina, a to je da je to moguće učiniti u decembru mesecu. Takođe je istina da nema nikakvog racionalnog razloga da naše građane maltretiramo narednih tri ili četiri meseca različitim izborima, i da pritom trošimo po pet milona evra za svake izbore i da u ovoj državi u prvom kvratalu ne radimo ništa drugo sem izborne kampanje", objašnjava Marković.

Inače, u Demokratskoj stranci je za B92 potvrđeno da pregovaraju o predizbornoj koaliciji sa Listom za tolernciju koju predvodi Rasim Ljajić. Prema rečima Milana Markovića još uvek nije precizirano koliko bi poslaničkim mesta na zajedničkoj listi mogla dobiti Lajićeva lista.

Blic: Odvojeni parlamentarni i predsednički izbori

Današnji BLic piše da predsednički izbori definitivno neće biti održani istovremeno s parlamentarnim. Izbori će biti raspisani odmah posle proglašenja ustava i ustavnog zakona kojim će biti precizirani izborni rokovi, a čije usvajanje je najavljeno za 8. novembar, piše Blic.

Predstavnici najvećih parlamentarnih stranaka dogovorili su se, kako list saznaje, da se parlamentarni izbori održe u decembru, a još se usaglašava datum - 17. ili 23. decembar.

Kembel: Borba za svaki glas

Prvi sekretar za politička pitanja Američke ambasade u Beogradu Ijan Kembel rekao je da će predstojeći izbori u Srbiji biti važni i da će se partije "boriti za svaki glas".

"Američka ambasada ima potrebu da podrži partije demokratske orijentacije", izjavio je Kembel na okruglom stolu "Demokratija na lokalnom nivou i politički proces" koji je održan u Nišu.

U razgovoru su učestvovali predstavnici DS-a, DSS-a, G17 plus i LDP-a, ali ne i Nove Srbije, iz čijih redova je gradonačelnik Niša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.