Izvor: S media, 27.Maj.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Koliko para toliko i muzike, ne može se trošiti ono čega nema

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je danas da će u naredne dve nedelje koalicioni partneri u Vladi Srbije razgovarati o uštedama u budžetu, ali nije precizirao da li se može očekivati zamrzavanje plata i penzija.

Dinkić je kazao da se mora napraviti dogovor o tome koje rashode smanjiti, a da će njegov predlog biti da se plate u javnom sektoru vežu za plate u privatnom jer su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom.

"Moj predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je da vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom sektoru jer privatni sektor 'hrani' javni sektor, i moramo da vidimo kako se kreću plate u privatnom sektoru, a tek na osnovu toga da pravimo formulu za kretanje plata u javnom sektoru", rekao je Dinikić.

Ministar je rekao da je u privatnom sektoru zaposleno 1,7 miliona ljudi, a u javnom pola miliona koji moraju da dele sudbinu celog društva. Ukazao je da javni sektor ne može da i dalje očekuje neke privilegije u odnosu na privatni sektor.

"Ako su svuda u Evropi opali prihodi, ne možemo da se pravimo da živimo na Marsu. Živimo u Srbiji", kazao je Dinkić.

Ne možemo da trošimo ono čega nema

Na pitanje da li će se smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, Dinkić je rekao da će novi celovit plan svakako značiti gubitak privilegija u javnom sektoru, a da li će biti i gubitka posla, zavisiće od slučaja do slučaja.

Dinikć je naveo da se moraju kresati rashodi, a stav Ministarstva finansija je da se nikome ne poveća porez, već da se rashodi usklade sa izvorima novca: "Koliko para, toliko i muzike. To i narod kaže. Ne možete trošiti ono čega nema", rekao je Dinkić.

Po njegovim rečima, rešenja za javna preduzeća mogu biti privatizacija, dugoročan zakup, ulazak menadžmenta strateškog partnera (kao u slučaju JAT-a) i dokapitalizacija, a ukazao je da ogroman otpor privatizaciji pružaju "društveni direktori".

(Beta/Tanjug)

Foto: BetaPhoto/DS/Nenad Stojanovic/AV

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.