Izvor: B92, 10.Jun.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević izneo odbranu

Beograd -- Na suđenju za zločine u selu Lovas 1991. godine, u Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi Miodrag Dimitrijević odgovarao na pitanja branilaca i optuženih.

Dimitrijević, koji je bio pripadnik JNA, pet dana je iznosio svoju odbranu, negirajući da je počinio zločin za koji se tereti.

U izjašnjavanju o navodima optužnice, Dimitrijević je tvrdio da ni Teritorijalnoj odbrani (TO) ni lokalnoj vlasti nije naređivao, da je Ljuban Devetak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio komandant sela, a Milan Radojčić (jedan od optuženih) komandant TO, i da su u njihovoj nadležnosti bili zatvori u Lovasu.

Optuženi je rekao da je "tog dana, kasno popodne" saznao šta se desilo na minskom polju i da je bio šokiran kada je to čuo.

Prema iskazu Dimitrijevića, od Darka Perića (jedan od optuženih) saznao je o stradanju hrvatskih civila na minskom polju i da je Devetak tada doslovce rekao: "Dobro, bilo je šta je bilo, ja ću to da sredim. To više ne sme da se ponovi."

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništa terete se četvorica nekadašnjih pripadnika lokalne vlasti i četvorica pripadnika nekadašnje JNA, dok su šestorica bili pripadnici paravojne formacije "Dušan Silni".

Prema navodima optužnice, Devetak je u oktobru 1991. godine, u kontaktu s pripadnicima Srpske narodne obnove Mirka Jovića, okupio 60 dobrovoljaca da bi napali selo Lovas, u kome je živelo pretežno hrvatsko stanovništvo.

U selo su upali 10. oktobra i nekoliko sati bez cilja pucali, bacali bombe na kuće, ubijali civile u kućama i na ulicama.

Posle osvajanja Lovasa, Devetak i ostali optuženi preuzeli su lokalnu vlast u selu i počeli da saslušavaju, muče i ubijaju civile, navedeno je u optužnici.

Oni su 18. oktobra 1991. odveli oko 50 zatvorenih civila do jednog polja, za koje su verovali da je minirano, i naredili im da se uhvate za ruke i kreću duž njega.

Kada su se mine aktivirale, pojedini optuženi su počeli da pucaju u civile, navodi se u optužnici.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, izjašnjavanjem optuženih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.