Dimitrijević: Palanački izbor ambasadora u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dimitrijević: Palanački izbor ambasadora u SAD

BEOGRAD - Predsednik Beogradskog centra za ljudska prava i ekspert za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević ocenio je da se Vlada Srbije održava zato što se mnogi partneri u njoj boje izbora, tako da postoji interes koji će je održati naredne četiri godine.

U intervjuu za današnji Blic, koji je najvećim delom posvećen spoljnoj politici Srbije, on je ocenio ka "smešno" obrazloženje za imenovanje novog ambasadora (Vladimira Petrovića) u Vašingtonu "da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dovoljno proveo u Ilinoisu i da zna Baraka Obamu".

"Pa, ako imate srpsko, palanačko shvatanje spoljne politike, jedino onda možete da pomislite da će on ikada moći da pozove telefonom Obamu i kaže: 'Ej, Barače, 'ajde da ti nesto kažem, idemo da popijemo kafu'. Ne vodi se spoljna politika tako", kazao je Dimitrijević.

Sarađivati sa svakom silom

On je naglasio da sa svakom silom treba sarađivati i dodao da istorija "uči da na Balkanu niko ne opstaje, niti može da sačuva svoj integritet i osnovne interese ako ne vodi računa da glavna rešenja, nažalost, diktiraju velike sile u svojim dogovorima".

"Sve naše granice, sva naša rešenja posledica su nekog međunarodnog ugovora. Ako pogledate Kontakt grupu, koja rešava pitanja o nama, to su opet iste države koje su to radile i pre 200 godina, s tim što su Austrougarsku zamenile SAD", dodao je Dimitrijević.

Prema njegovoj oceni, srpska diplomatija ipak zaslužuje trojku "jer bar postoji trud da se neka pitanja premoste iz emocionalne sfere i da se rešavaju pred nepristrasnim organima", kao što je slučaj s kosovskim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde.

Ljubav prema Rusiji

Dimitrijević je ocenio da se zaokret Srbije ka Rusiji dogodio "iz rusofilskih uverenja, emotivno-ljubavnog odnosa na koji se u Srbiji posmatra spoljna politika".

On je, međutim, podsetio na program spoljne politike Ilije Garašanina da "Srbija treba da se čuva Rusije i da od Rusije nikada nije bilo vajde, niti će je biti ikad".

"Cela istorija pokazuje da je Rusija imperija kao i svaka druga, koja te koristi kada si joj potreban. I spoljnopolitičke odnose formira kroz lični interes. Ali mi imamo ljubavni odnos i čudnu kolekciju kvalifikacija ko zavređuje da bude 'naš'", dodao je Dimitrijević.

Prema Dimitrijevićevoj oceni, uzroke pada zainteresovanosti građana za EU treba tražiti u strahu političara da povuku poteze koji do EU vode, a ne u zaveri.

"Nema zavere. Nama se gleda kroz prste u mnogim stvarima, a naš parlament je deo svesne namere da se pretvori u brbljaonicu, jer treba da ga obesmislimo i da vlast prebacimo negde drugde i onda imamo samo izvršnu vlast, a kod nas je primetno kretanje ka izvršnoj vlasti", ocenio je Dimitrijević.

Predsednik Centra za ljudska prava kazao je i da "država ništa nije uradila na slamanju mita o Mladiću, ali ne samo iz straha od gubljenja popularnosti, već možda i iz uverenja, a ima u Srba i nešto što se zove inat".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.