Izvor: B92, 01.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijas: Bezbednosna situacija za Srbe na Kosovu se pogrošava

Priština -- Kancelarija visokog komesara UN za ljudska prava u ponedeljak je ocenila da se bezbednosna situacija za nealbansko stanovništvo na Kosovu pogoršava i apelovala za zaštitu prava manjina u pokrajini. "Bezbednosna situacija očigledno se pogoršava i to na štetu Srba i Roma", rekao je za Betu portparol Kancelarije visokog komesara UN za ljudska prava Hoze-Luis Dijas.

Povodom učestalih napada na Kosovu, posebno povodom ubistva dvojice mladića kod Goraždevca 13. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avgusta, Dijas je izrazio zabrinutost zbog bezbednosne situacije i nasilja na Kosovu. "Ti napadi su nedopustovi i trebalo bi da ih osudi celokupna međunarodna zajednica", naglasio je on. "Za nas je jako teško da kvalifikujemo koja je priroda tih napada", rekao je on, povodom primedbi što Savet bezbednosti UN nije napade nazvao terorističkim, podsetivši da je Albanska nacionalna armija (ANA) već označena kao teroristička. Upitan o situaciju na Kosovu i da li je moguće poboljšati ljudska prava neablanskog stanovništva, portparol Kancelarije UN za ljudska prava je prošle nedelje na konferenciji za novinare u Ženevi rekao da je situacija na Kosovu već duže vreme jedan od priopriteta te agencije UN.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.