Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalog, ali ne o statusu

Priština, Beograd -- Predsednik Vlade Kosova kaže da je spreman da s Beogradom razgovara o tehničkim pitanjima, ali ne i o konačnom statusu Kosova.

"Razgovaraću sa Srbima sa Kosova. Nastojim da s njima imam isti stav. Za mene je to bitno, srž problema. Spreman sam da razgovaram o svim tehničkim stvarima s Beogradom, ali ne i o konačnom statusu", rekao je Bajram Kosumi u intervjuu za "CorD".

Kosumi je stav Beograda "više od autonomije, manje od nezavisnosti" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ocenio kao neprihvatljiv, ali je dodao da je to korak u pozitivnom pravcu. "Stav Vlade Srbije je pozitivan, ali Srbija nema drugo rešenje jer mora biti deo Evrope, a da bi postala mora da se oslobodi tereta prošlosti", rekao je Kosumi. U tom smislu treba i tumačiti promenu stava i predlog Beograda "manje od nezavisnosti, više od autonomije", dodao je on.

Kosumi je izjavio i da je veliki optimista da će Kosovo u junu 2006. postati nezavisno. "Sa Srbijom postoji nerazumevanje po tom pitanju. Osim toga, ni Kontakt-grupa nema tačnu ideju šta će biti", kaže on.

Tadić ponovo poziva

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je ponovo predsednika Kosova Ibrahima Rugovu na direktne pregovore o rešavanju pitanja Kosova, uz nadu da će Rugova promeniti svoj raniji stav.

"Moj poziv Ibrahimu Rugovi je otvoren, uprkos njegovom stavu da pregovara samo na međunarodnoj konferenciji i nadam se da ce on taj stav promeniti, rekao je Tadić. Predsednik Srbije je, u izjavi Fonetu, rekao da se nada da će Albanci na Kosovu, oni koji obavljaju političke funkcije, kao i drugi političari na prostoru Balkana, početi da ispunjavaju međunarodne standarde koji podrazumevaju i direktni dijalog. "Dijalog je jedan od međunarodnih standarda i pretpostavka iznalaženja rešenja. Odbijanje dijaloga je kršenje međunarodnih standarda", rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da su najviši državni organi utvrdili jedinstvenu strategiju za Kosovo i da je Srbija spremna na dijalog i kompromis koji doprinosi stabilnosti u ovom delu Balkana, ali da je problem što druga strana nije spremna za to.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.