Izvor: B92, 06.Okt.2009, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Proširenje EU opet tema

Beograd -- Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da se sve članice EU zalažu da se zapadni Balkan i Srbija, kao njegov deo, integrišu u EU.

Dežer je ipak podsetio da brzina procesa integracija zavisi od svake države posebno. On je za B92 rekao da EU ima nekoliko osnovnih zahteva za sve države regiona. Dežer se nada da će, posle posete šefa diplomatije Holandije Maksima Ferhagena Beogradu ovog meseca, kao i posete glavnog tužioca Haškog tribunala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Serža Bramerca u novembru, biti napretka za Srbiju.

Dežer je ocenio da je referendum o Lisabonskom sporazumu ključni momenat za region, jer je EU "uredila svoju kuću" i sada tema proširenja ponovo može biti na vrhu prioriteta.

On je najavio da će se tokom svog mandata u Beogradu baviti saradnjom sa vlastima u reformi državne uprave, kako bi se ona približila evropskim standardima.

To podrazumeva uspostavljanje efikasne i odgovorne administracije, nezavisno pravosuđe i snažnu borbu protiv kriminala i korupcije, precizirao je Dežer.

Ovde možete pogledati snimak gostovanja Vensana Dežera u Vestima TVB92.

Drugi prioritet, rekao je on, biće privredna reforma, restruktuiranje privrede, povraćaj imovine, a treća stvar na čemu će raditi Evropska komisija u Srbiji biće rešavanje preostalih regionalnih pitanja, poput granica, izbeglica ili ratnih zločina.

Dežer je, govoreći o liberalizaciji viznog režima za građane Srbije, rekao da potpredsednik Komisije Žak Baro mora članicama EU da objasni da je Srbija ispunila sve uslove.

Sledeće nedelje očekujemo posetu stručnjaka iz Evropske komisije, rekao je Dežer i naveo da ga očekuje sastanak sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem o nekim stvarima, kako bi ceo proces "glatko prošao".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.