Dežer: Mnogo posla do članstva u EU

Izvor: B92, 04.Maj.2010, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dežer: Mnogo posla do članstva u EU

Niš -- Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer kaže da je Srbija prošle godine učinila značajne korake na evropskom putu, ali da je do članstva očekuje još puno rada.

Dežer je podsetio da je krajem prošle godine stupila na snagu odluka o viznoj liberalizaciji, da je Srbija aplicirala za članstvo u EU i da je postignut sporazum o slobodnoj trgovini.

"Ne bih mogao da kažem koliko dugo će pregovori za članstvo trajati. U proseku, pregovori traju od tri do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedam godina", istakao je Dežer u razgovoru sa studentima Univerziteta u Nišu, koji je organizovan povodom obeležavanja Dana Evrope.

Dežer je napomenuo da je EU i sada prisutna u Srbiji kroz razne vidove pomoći i saradnje, čime već investira u članstvo Srbije u EU.

On je kazao da je "kvalitet procesa do formalnog članstva veoma bitan" i da se u tom procesu ostvaruju mnogi programi EU pre formalnog učlanjenja.

"Svaka zemlja koja prihvata vrednosti EU može biti član", napomenuo je Dežer i mladima poručio da preuzmu inicijativu.

Dežer je posebno ukazao na solidarnost kao vrednost EU i istakao da je u periodu od 2007. do 2013. godine planirano da iz budžeta EU slabo razvijenim zemljama bude prebačeno 300 milijardi evra.

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović i rektor Univerziteta u Nišu Miroljub Grozdanović su istakli opredeljenje Srbije da bude deo evropske porodice naroda u EU.

"Oko 80 odsto mladih opredeljenja je da Srbija treba da bude član EU", kazao je Simonović.

Grozdanović je naveo da je Univerzitet u Nišu potpisnik više od 40 ugovora sa visokoškolskim ustanovama iz 30 zemalja širom sveta, na osnovu kojih ostvaruje saradnju u oblasti nauke, istraživanja i obrazovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.