Izvor: Blic, 10.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Detaljno o troškovima stranaka

Detaljno o troškovima stranaka

Političke partije u Srbiji nakon narednih parlamentarnih izbora Republičkoj izbornoj komisiji, u roku od 10 dana, po prvi put će morati da dostave detaljan izveštaj o tome kako su potrošile novac u predizbornoj kampanji, a ne samo izveštaj o načinu prikupljanja sredstava, kako je to do sada bio slučaj.

Bolji uvid u troškove stranaka tokom izborne kampanje omogućiće novi obrazac za podnošenje izveštaja o troškovima koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prekjuče, kao jedan od poslednjih akata za vreme svog mandata, potpisao ministar finansija Mlađan Dinkić.

Nemanja Nenadić, izvršni direktor 'Transparentnosti Srbija', organizacije koja je izradila predlog novog obrasca, za 'Blic' ističe da će to doprineti boljoj kontroli finansiranja stranaka.

- Zahvaljujući ovom obrascu, stranke i drugi učesnici u predizbornoj kampanji će po prvi put biti obavezni da u izveštaj unesu podatke o rashodima kampanje. To znači da treba da podnesu detaljan izveštaj o strukturi rashoda, koji će uključiti koliko su tačno novca potrošili, recimo, za reklame na televiziji, koliko za reklame u štampanim medijima, a koliko za bilborde ili štampanje plakata. Takođe, stranke će morati da navedu i primaoca tih sredstava - kaže Nenadić za naš list.

On objašnjava da novi obrazac predstavlja poboljšanje u odnosu na stari, jer su u njemu precizirana i neka pitanja koja se tiču navođenja izvora finansiranja.

Nenadić ističe da će novi obrazac omogućiti bolju javnu kontrolu finansiranja stranaka, ali da će ta kontrola zavisiti od angažovanja RIK, koji će nakon pristizanja izveštaja o trošenju novca imati na raspolaganju 90 dana da proveri navode u obrascima.

I. Cvetković Nove stavke

Novi obrazac za podnošenje izveštaja o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava za izbornu kampanju, sada po prvi put sadrži rubrike 'prikupljena sredstva' i 'od toga utrošeno'. Stranke će u obrascu morati da navedu javne izvore, kao što su budžet republike, pokrajine ili lokalne samouprave, ali i privatne izvore. Učesnici na izborima imaće obavezu da navedu poklone i besplatne usluge koje su dobili od privatnih ili pravnih lica, a ime davalaca dostavljaće samo u slučaju priloga koji premašuju 6.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.