Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina od kontramitinga

Deset godina od kontramitinga

Nekoliko hiljada građana okupilo se sinoć u Beogradu kod Terazijske česme kako bi obeležili desetu godišnjicu kontramitinga koji je tadašnji vladajući SPS organizovao kao odgovor na građanske proteste zbog krađe na izborima.

Građani su nosili stranačke zastave DS i SPO. Iznova se vijorila i čuvena 'ferari' zastava sa demonstracija od pre deset godina. Čule su se i pištaljke sačuvane iz vremena borbe protiv režima Miloševića. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svirala je grupa 'Deca loših muzičara'.

Među okupljenima bio je i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i drugi stranački funkcioneri.

Građani su sinoć oko pola sedam krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda, a svoje učešće u šetnji najavo je i lider SPO Vuk Drašković.

Tokom dana na istom mestu desetogodišnjicu kontramitinga obeležio je SPO, a lider te stranke Vuk Drašković zahvalio se svim građanima Srbije koji su tri meseca tokom 1996. i 1997. godine protestovali zbog izborne krađe na lokalnim izborima.

Drašković je podsetio da su se pre deset godina tu okupljali oni koji su hteli da se prolije krv, istakavši da su i Beograđani i građani Srbije u ogromnom broju podržali demonstracije protiv izborne krađe. On je podsetio da je tokom kontramitinga život izgubio Predrag Stračević, dok je Ivica Lazović teško ranjen.

Drašković je dodao da bi bilo lepše da su tri stranke koje su organizovale proteste pre deset godina - SPO, DS i GSS - mogle da se dogovore i još jednom zajedno pođu u šetnju.

On je juče obišao grob Zorana Đinđića, svog, kako je istakao, 'velikog saborca u borbi protiv Miloševićevog režima'. Takođe, obišao je i grob Predraga Staračevića,

Boris Tadić, lider DS, posetio je Ivicu Lazovića koji je na kontramitingu ranjen u glavu. Tadić je tokom posete porodici Lazović u Boljevcima rekao da je on bio žrtva političkih podela, istakavši da je došao da ga obiđe i ohrabri.

Lider DS je ocenio da građani ne smeju da budu žrtve političkih podela i da izbori treba da budu prilika za biranje između različitih opcija, a ne razlog za podele.

Lazović je rekao da ne želi da se nikome desi ono što se njemu dogodilo i da, uprkos svemu, s nadom gleda u budućnost.

M. Š.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.