SSP, DS i PSG traže od EP da se dijalog nastavi što pre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 16:39

SSP, DS i PSG traže od EP da se dijalog nastavi što pre

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana uputile su pismo poslanicima Evropskog parlamenta, u kome navode da bi dijalog vlasti i opozicije trebalo da počne što je pre moguće, jer, kako su naveli, veća odlaganja mogu naštetiti procesu dijaloga i umanjiti šanse za postizanje sporazuma koji bi bio prihvatljiv za sve strane, piše Juropijan vestern Balkans (European Western Balkans).

Te stranke su navele da su zabrinute zbog, kako tvrde, nedostatka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << političke volje vladajućih stranaka da prihvate rešenje koje bi razrešilo političku krizu u zemlji, te da je "situacija sa Regulatornim telom za elektronske medije (REM) najbolji primer nedostatka volje da se naprave suštinski koraci unapred".

Uz to u pismu se insistira na tome da bi opozicija trebalo da bude konsultovana u pogledu budućih tema i formata predviđenog dijaloga.

"Legitimnost naših zahteva i naše pozicije u dijalogu potvrdila je činjenica da na izborima 2020. nijedna opoziciona stranka nije osvojila mesta u parlamentu. Bez smislenog sporazuma sa opozicionim strankama neće biti rešavanja političke krize i povratka demokratije, a samim tim ni perspektive članstva u EU", navele su stranke u pismu.

Opozicija je EP napisala da se predstojeći dijalog najavljuje "u atmosferi ogromne zloupotrebe moći, ismevanju opozicionih napora i inicijativa, kao i brutalnom potiskivanju svih nezavisnih glasova u zemlji", uz zaključak da bez temeljnog i inkluzivnog demokratskog procesa ne može biti postignuto ništa na vraćanju Srbije na put vladavine prava i pristupanja EU".

Jedan od uslova - Ministarstvo za sprovođenje izbora?

Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, postavljanje "paralelnog uredništva" informativnih programa javnih servisa RTS i RTV i razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti, tri su uslova u Nacrtu platforme koja su definisana u radnom dokumentu SSP, DS i Pokreta slobodnih građana, nezvanično je rečeno Tanjugu u tom delu opozicionog bloka.

Reč je o nacrtu platforme za budući dijalog vlasti i opozicije predviđenim da se vodi pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a koji je ponuđen nekolicini drugih opozicionih stranaka, koje, kako je rečeno Tanjugu, danas treba da dostave svoje predloge za tu platformu.

O detaljima nacrta platforme u ovim strankama za sada ne žele da govore, jer se, kako kažu, na dokumentu još uvek radi, a nisu ni precizirali kome je sve dokument ponuđen.

Da su ga dobile potvrdile su SDS Borisa Tadića i Nova stranka.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokratska stranka Srbije i Stranka moderne Srbije, nacrt platforme SSP-a, DS-a i PSG-a, kako kažu njihovi predstavnici, nisu dobili, ali imaju svoje predloge o čemu treba razgovarati u budućem dijalogu.

Portparol LSV-a Aleksandar Marton rekao je za Tanjug da ta stranka nije dobila predlog kolega iz opozicije, ali su, kaže, spremni na analizu svih predloga, jer smatraju da je "kvalitetan izborni proces veoma bitan za demokratsku Srbiju".

"LSV će u pregovorima izaći sa predlogom izbornog zakona. I ranije smo isticali da Srbiji trebaju nova rešenja u pogledu izbornog sistema, jer je ovaj važeći prevaziđen, te predstavlja jednu od prepreka demokratizaciji, modernizaciji i decentralizaciji naše zemlje", rekao je Marton za Tanjug.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura kaže da SMS takođe nije dobila predlog koji potpisuju SSP, DS i PSG i ističe da je iskreno iznenađena da PSG staje iza "smešnog i nezrelog" predloga.

"Izdvajam njih jer su oni učestvovali u prvoj rundi dijaloga i ovako nešto tada nisu zagovarali. Ministarstvo za izbore dosta podseća na prelaznu vladu, predlog onih koji su odbili dijalog tada, a želeli su da uzmu učešće u vlasti", rekla je Macura za Tanjug.

Ona dodaje da njena stranka smatra da se dijalog mora najhitnije nastaviti i da SMS okvirno ostaje privržena predlozima CRTA-e iza kojih je i prošle godine stala.

"Ovaj put bismo fokus stavili na administrativne prepreke koje otežavaju proces kandidovanja, jednak pristup medijima, posebno nacionalnoj frekvenciji u emisijama čiji formati mogu zainteresovati birače, kao i nezaobilazno finansiranje kampanje koje bi moralo postaviti jednake prilike za sve učesnike", rekla je Macura.

Nada se da će predsednik Skupštine Ivica Dačić uskoro poslati poziv i najaviti način na koji će se u uslovima pandemije sastati.

U DSS smatraju da dijalog treba voditi kroz formu Okrugog stola vlasti i opozicije koji, po njihovom mišljenju, treba da se osvaja bez ikakvog spoljnog mešanja i sporedovanja i pominju da dobar primer može da se nađe u organizovanju delimično uspešnog Okruglog stola vlasti i opozicije 1992. godine.

Smatraju da teme treba da budu: Uloga i obaveze svih medija, posebno medija pod neposrednom državnom kontrolom, u ispunjavanju odredbi zakona o javnom informisanju i preispitivanje rada REM-a, obaveze policije i pravosudnih organa u sprečavanju, otkrivanju i sankcionisanju krivičnih dela protiv izbornih prava, utvrđenih u glavi 15. Krivičnog zakonika.

Kažu da bi kao rezultat dogovora trebalo da se formira telo za praćenje izvršenja odluka Okruglog stola i toka izbornog procesa, sa jednakim brojem članova predstavnika vlasti i opozicije.

Socijaldemokratska stranka i Nova stranka kojima su PSG, DS, Pokret za preokret i Stranka slobode i pravde uputile zajedničku platformu za dijalog o izbornim uslovima, to su, kako su juče saopštile, videle kao odgovor te četiri stranke na njihov javni poziv upućen pre nekoliko nedelja u vezi sa dijalogom pod pokroviteljstvom EU.

SDS i Nova stranka su pozvale i druge "opozicione grupacije" da sednu za zajednički sto.

Tokom ove nedelje trebalo bi da počnu razgovori predsednika Skupštine Ivice Dačića i predsednika Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvida Mekalistera o međustranačkom dijalogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

TRI USLOVA Poznati zahtevi opozicije za predstojeće izbore, među njima i NOVO MINISTARSTVO

Izvor: Blic, 19.Jan.2021

Formiranje Ministarstva za sprovođenje izbora, postavljanje "paralelnog uredništva" informativnih programa javnih servisa RTS i RTV i razdvajanje termina izbora za različite nivoe vlasti, tri su uslova u Nacrtu platforme koja su definisana u radnom dokumentu SSP, DS i PSG.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.