Denis Latin odbio priznaje UNS-a

Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denis Latin odbio priznaje UNS-a

Denis Latin (Mladina)

Zagreb -- Nakon teksta na Blogu B92, autor emisije Latinica na Hrvatskoj televiziji Denis Latin odbio da primi priznanje UNS-a.

Udruženje novinara Srbije Latinu je želelo da dodeli priznanje Zora, za poseban doprinos u borbi za slobodu medija, a Latin je imao poziv da na Dan slobode medija dođe u Beograd i primi priznanje. On je zbog profesionalne prošlosti, odnosno ratnih reportaža za RTS, čelnika UNS-a odbio nagradu.

Pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UNS objavio kome želi da dodeli nagradu, na Blogu B92 objavljen je tekst novinara Srđana Kusovca o profesionalnom delu Nina Brajevića, predsednika UNS-a i nekadašnjeg ratnog izveštača Radio-televizije Srbije.

Na Kusovčevom blogu objavljeni su i snimci Brajovićevih ratnih reportaža sa vukovarskog ratišta. Taj tekst Srđana Kusovca, koje su preneli hrvatski Večernji list i Internet-portal Index.hr, kao i snimke reportaža, možete videti ovde.

Latin je u izjavi za Indeks.hr objasnio da mu "moralna načela i ljudska savest ne dopuštaju da takvu nagradu primi iz ruku vodećih ljudi UNS-a, koji su se u nedavnim vremenima dokazivali kao oni koji slave zločine, razaranja i okupaciju Vukovara".

"Problem je u čelnim ljudima tog udruženja, koje je imalo dosta neslavnu ulogu u vreme razaranja i okupacije Vukovara. Jednostavno mi je neprojatno da primim tu nagradu", naveo je Latin.

"Mislim da je u ovom trenutku važnije upozoriti na te stvari i slobodu medija, na koje sam ja upozorio, nego da ja dobijem nagradu", zaključio je Latin.

Latin u prvi mah želeo da primi nagradu

Nino Brajević intervijuiše Veselina Šljivančanina

Reagujući na dopis Latina, u kome on obaveštava UNS da neće primiti nagradu, predsednik UNS-a Nino Brajević je, kako prenosi sajt UNS-a, napisao da jeste bio izveštač za RTS.

"Ja jesam bio izveštač sa ratišta za Radio-televiziju Srbije, i u takvim okolnostima trudio se da maksimalno profesionalno obavljam svoj posao. I danas stojim iza svojih priloga i rado bih sa Vama komentarisao sve video materijale koje sam u to vreme radio", napisao je on.

"Vi ste u to vreme radili na Hrvatskoj televiziji i, ako bih imao bilo kakve zamerke, ne bih time ničim umanjio Vaš doprinos borbi za slobodu medija, zašta vas je UNS i nagradio", napisao je Brajević.

S druge strane, Kusovac je, posle Latinove odluke, u novom tekstu prokomentarisao da nijednog trenutka nije sumnjao u odluku Denisa Latina.

"Jedino što je bilo upitno je da li on zna ko je zapravo taj koji je namerio da mu dodeli nagradu. To je bio razlog zbog kog sam kolegi Latinu, kog ne poznajem, poslao elektronskom poštom link na svoj blog o Brajovićevom liku i delu", napisao je Kusovac.

"Denis Latin je danas izjavio Radiju Slobodna Evropa da je u prvi mah bio prihvatio nagradu, ali da tada nije imao pojma ko zapravo dodeljuje nagradu. Kada se o tome informisao, doneo je jedinu moguću odluku, da ne primi nagradu od osoba koje su promovisale ratne zločine", piše Kusovac.

"Huškač (Brajović) to tumači kao 'pritisak hrvatske politike'. A zar je trebalo očekivati nešto drugo od čoveka koji je 1991. izveštavao iz 'oslobođenog Vukovara'", zapitao je Kusovac i prokomentarisao da je ovo "mali korak za ovaj naš Blog B92", ali da "možda ima nade za proces lustracije u Srbiji, koji se mora dogoditi kad-tad".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.