Izvor: B92, 23.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije protiv Finija

Beograd -- Nekoliko desetina demonstranata protestovalo je ispred "Kolarca" zbog posete šefa italijanske diplomatije Đanfranka Finija.

Demonstracije su organizovale omladine Socijaldemokrtske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, a skupu su se pridružili i antiglobalist. Demonstranti se protive Finijevoj poseti zbog njegovih izjava da je Musolini najveći državnik 20. veka i što je Finijeva Nacionalna alijansa, inače "naslednica Musolinijeve Fašističke partije", inicirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << donošenje najstrožijeg imigracionog zakona u EU.

Učesnici skupa nosili su stranačke zastave i transparente na kojima je pisalo "Pis" (Peace), "MusoFini persona non grata", uzvikujući često "Ua fašisti", dok su antiglobalisti nosili natpise "EU tamnica naroda", "Stop privatizaciji" i "Smrt tranzicionom fašizmu".

Predsednik omladine LSV-a Raša Nedeljkov rekao je agenciji Beta da je vlast u Srbiji trebala "ispoštovati činovnika EU (Đanfranka Finija), a ne i gostiti i organizovati mu predavanja". Nedeljkov je kazao da se Finijevoj poseti protive zbog njegovih izjava da je Musolini najveći državnik 20. veka i što je Finijeva Nacionalna alijansa inicirala donošenje najstrožijeg imigracionog zakona u Evropi.

Protest je obezbeđivalo dvadesetak policajaca, koji su u nekoliko navrata potiskivali učesnike protesta dalje od "Kolarca" kako bi, kako su objašnjavali, omogućili parkiranje automobila. U nekoliko navrata došlo je i do oštrijeg guranja, posebno kada su pojedinci pokušali da se izdvoje i grupe i priđu "Kolarcu", nakon čega bi ih policajci na silu vraćali u grupu. Ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Iako najavljeni kao organizatori protesta, predstavnici Gra]anskog omladinskog saveza dok se predstavnici omladine GSS-a nisu pojavili, iako su zvanično bili organizatori protesta.

Inače, u Kolarčevoj zadužbini je održano predavanje italijanskog šefa diplomatije na temu "Italija, Srbija i Crna Gora, Evropa". Ministar Fini je izjavio da odluku o budućnosti državne zajednice Srbije i Crne Gore moraju doneti oni kojih se ta budućnost tiče, a njegov lični stav je da je bolje dobro razmisliti o svemu pre nego što se SCG stavi ad akta, jer je državna zajednica ipak napravila neki pomak i dala određene rezultate. Šef diplomatije SCG Vuk Drašković, posle sastanka sa Finijem, nije želeo da odgovori na pitanje o inicijativi Crne Goere za razdruživanje, jer se tiče unutrašnje politike.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.