Izvor: B92, 10.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije Albanaca

Priština -- Protesti u centru Prištine, ispred sedišta UNMIK-a, protekli su mirno, kako je i bilo najavljeno.

Istovremeno, međunarodnoj administraciji upućena je jasna poruka da je posle pet godina od potpisivanja Kumanovskog sporazuma došlo vreme da se misija povuče sa Kosova.

Prema procenama novinara, na platou ispred objekta Boro i Ramiz u centru Prištine, okupilo se oko hiljadu ljudi, uglavnom mladih, a organizatori protesta, nevladina organizacija Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << action network, emitovali su sa razglasa muziku i snimljene džinglove u kojima su građani govorili o tome šta misle o dosadašnjoj vladavini UNMIK-a na Kosovu, prenosi novinar UNMIK radija Zoran Ćulafić.

Organizatori su istakli da kroz ovakav vid protesta žele da "artikulišu glas građana Kosova", koji zahtevaju društvene i političke promene i koji žele svoja ljudska prava. Takođe, cilj je bio da se međunarodnim zvaničnicima uputi poruka da je vreme da se rezolucija 1244 zameni nekom novom.

"Protestom protiv rezolucije 1244 želimo da dobijemo podršku građana demokratskih zemalja članica UN, koji sigurno ne bi podržali tu rezoluciju da su znali kako će UNMIK da vlada na Kosovu", ističe se u pisanom saopštenju organizatora protesta.

Na kraju jednosatnog protesta petominutnim duvanjem u pištaljke i podizanjem crvenih kartona upućena je poruka zvaničnicima UNMIK-a da je došlo vreme da počnu da pakuju kofere.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.