Demokrate prete, koalicija opstaje

Izvor: Politika, Fonet, 24.Dec.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate prete, koalicija opstaje

Vlada nije u ozbiljnoj krizi uprkos oštrim kritikama koje DS upućuje Savezu vojvođanskih Mađara

Od potresa u ponedeljak kada su poslanici Saveza vojvođanskih Mađara glasali protiv budžeta za narednu godinu, tlo ispod vladajuće koalicije se ne smiruje. Pa, ipak, po gotovo jednoglasnom stavu političkih analitičara, kao i predstavnika stranaka na vlasti, reč je o još jednoj prolaznoj krizi i nema izgleda da će sledeće godine biti vanrednih parlamentarnih izbora. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

SVM je, inače, „zasut” kritikama najviših funkcionera demokrata kojima se pridružio i predsednik Boris Tadić. Tome se juče pridružio i ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić tvrdeći da „kada u parlamentarizmu glasate protiv budžeta, hoćete da srušite vladu”. On je za Fonet rekao da je poslata „loša poruka koja praktično ispisuje SVM iz evropskih proreformskih partija”.

Većina analitičara ovakve tonove iz DS-a tumači pre svega kao upozorenje i SVM-u, ali i ostalim koalicionim partnerima da ubuduće neće tolerisati slična „iskakanja”.

„Ovo je više incident nego prava kriza unutar vladajuće koalicije. Mislim da bi stranka koja je uzrok ovog nesporazuma od raskida koalicije imala više štete nego koristi. Osim toga, smatram da ni DS-u ne odgovara da sada ide na izbore. Postoje kalkulacije da bi finansijska situacija u zemlji u narednoj godini bila bolja nego u ovoj i da će sledeće godine realizovati neke infrastrukturne projekte, tako da im je u interesu da izbori budu kasnije”, kaže Miodrag Radojević, istraživač Instituta za političke studije.

Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa, kaže da su izbori uvek poslednje rešenje i da DS može da računa da će kad zatreba „uskočiti” poslanici drugih manjih partija, kao što se već dešavalo. Analitičar Dejan Vuk Stanković precizira da DS ima dva „rezervna tima” – LDP i samostalne poslanike.

Jedan od malobrojnih analitičara koji smatraju da bi do vanrednih izbora moglo da dođe već u prvoj polovini 2010. godine je Cvijetin Milivojević, direktor agencije „Pragma”. On kaže da izbori i ne zavise od LDP-a, SVM-a ili bilo koje manje stranke u vlasti, kao ni od opozicije. „Ova vlada će pasti tako što će DS u jednom trenutku proceniti da više na svojim plećima ne može da nosi toliko ucenjivača. A svako realan ko razmišlja o budućnosti DS-a, a ima moć da odlučuje o tome hoće li biti izbora, reći će da je ovo najbolje vreme za DS, jer je pitanje kada ćemo dobiti tako mnogo ’šargarepa’ (evropskih) kao na kraju ove godine. Ova vlada može da ispuni ceo mandat samo ako u međuvremenu uđemo u EU, pošto je to još jedina velika stvar koju možemo da dobijemo”, ističe Milivojević.

On smatra da bi za DS najbolji trenutak bio pre nego što se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova i Metohije, „jer čak i ako mišljenje MSP-a bude najpovoljnije, ono neće biti obavezujuće, što će verovatno dovesti do novog talasa priznavanja Kosova”.

Kao jedan od dodatnih razloga koji bi motivisao DS na raspisivanje izbora Milivojević navodi jačanje naprednjaka: „SNS je nastao i stigao do visokog rejtinga pre svega zahvaljujući vetru u jedra koji je dolazio iz štaba DS-a. DS je mislio da je to način da se uništi SRS i Šešelj, ali umesto stvaranja dve male stranke dobili su vrlo ozbiljnog konkurenta. Ako i dalje budu čekali stvari će samo biti gore po njih”.

-----------------------------------------------------------

Jovanović: Podrška do ratifikacije SSP-a

Lider LDP-a Čedomir Jovanović za „Politiku” objašnjava da će ta stranka podržavati vladu sve do ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, odnosno dok Srbija ne postane kandidat za članstvo u EU. „Mi smatramo da je uprkos mnogim problemima vlada Mirka Cvetkovića, uz našu veliku podršku, uspela da afirmiše evropske vrednosti u zemlji u onoj meri koja je bila potrebna da bi se stvorili preduslovi za ukidanje viza i deblokiranje trgovinskog sporazuma. Posle dobijanja statusa kandidata otvorio bi se prostor za raspisivanje izbora, koji bi morali da nas dovedu do formiranja još efikasnije evropske vlade i do onog programa unutrašnjih reformi, koje bi ubrzale proces evrointegracija”, kaže Jovanović.

M. Č. – B. B. – G. N.

[objavljeno: 25/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.