Demokrate bi bar još jedan dan opstrukcije

Izvor: Glas javnosti, 03.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokrate bi bar još jedan dan opstrukcije

BEOGRAD - Posle „raspusta“ od mesec i po dana, srpski parlamentarci vratili su se juče u skupštinske klupe, ali nisu ni do gležnjeva „zagazili“ u dnevni red koji je već poodavno poznat. Opozicija je i juče kao uslov postavila: da se pred širokim auditorijumom, pre kamerama, istera na čistac šta se dogodilo na mitingu SRS 29. jula i ko je odgovoran za prebijanje demonstranata i pogibiju Ranka Panića...

Međutim, i vladajuća koalicija došla je u situaciju da joj odgovara >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da „opstrukcija Skupštine“ potraje bar još danas, s obzirom na to da su i premijer Mirko Cvetković, BožidarĐelić i Vuk Jeremić u Briselu i da ne bi imao ko ni da obrazlaže, ni da brani SSP, koji je prva tačka dnevnog reda.

Prvi se juče mikrofona latio Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS-a, da bi stavio do znanja: da „neće biti dnevnog reda, niti sednice Skupštine“, dok ne stignu odgovori iz vlade.

- Mučki je ubijen Ranko Panić, učesnik na našem skupu. Mučki ste pucali sa namerom da ubijete i narodnog poslanika Borislava Pelevića, mučki ste pretukli narodnog poslanika Dušana Marića i tukli skoro sve funkcionere SRS nedozvoljenim sredstvima i na nedozvoljeni način i baš vas briga - „otvorio“ je jučerašnju raspravu Nikolić.

FILM O MITINGU

SRS priprema dokumentarni film o demonstracijama povodom hapšenja Radovana Karadžića i o sukobu policije sa demonstrantima posle kojih je preminuo Ranko Panić. Film, kako tvrde radikali, treba da pokaže „kako policija mučki prebija demonstrante“ i biće prosleđen i republičkom javnom tužiocu.

POLITIČKA NEKROFILIJA

Branko Ružić, šef poslaničke grupe SPS-a, rekao je da su socijalisti, kao i njihov predsednik i ministar policije Ivica Dačić „izuzetno zainteresovani da se utvrdi odgovornost za one koji su eventualno prekoračili ovlašćenje na mitingu radikala 29. jula“.

- Iz pijeteta prema preminulom, ne želim da se bavim političkom nekrofilijom, niti se u Skupštini može okvalifikovati taj tragičan čin kao ubistvo, sem da bi se podizala tenzija - rekao je Ružić. Podsetio je da je na mitingu povređeno 58 pripadnika policije, 27 građana i dvoje novinara, a da je jedini član SPS u MUP-u Ivica Dačić, te da u toj stranci ne žele da SPS bude moneta za potkusurivanje.

Poslanici opozicije kritikovali su i obaveštenje koje je ministar policije Ivica Dačić uputio predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović, a u kome se navodi da je po nalogu ministra u MUP formirana osmočlana radna grupa „radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do incidenata i povređivanja građana i policajaca za vreme javnog skupa SRS“.

Nikolić je rekao da pismo MUP-a Srbije nije dovoljno da bi parlament nastavio normalno da radi.

- Ministar zna samo toliko da je čovek ubijen i da je do sada trebalo sam da završi tu istragu - rekao je Nikolić i dodao da je Ranko Panić preminuo 15. avgusta i da je vlast do sada imala vremena da istraži okolnosti pod kojima se to desilo.

- Sve je sad u rukama Borisa Tadića koji čitavu ovu akciju i vodi. On treba da naredi da se utvrdi ko su krivci, ko su odgovorni. I tužilaštvo je moglo po službenoj dužnosti da reaguje... Čekamo vladu da pokaže pokajanje, da poništi odluku u kojoj je rečeno da je sve urađeno po zakonu. Ako je zakon da policija ubija ljude na ulicama, takav zakon neću da poštujem - poručio je Nikolić.

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS, ponovio je da ta stranka nema nameru da opstruiše Skupštinu, ali je odgovornost za veliku pauzu u radu prebacio na vladajuću koaliciju.

- Vi ste hteli konstituisanje Skupštine Grada u avgustu, vi ste hteli mir zbog hapšenja Radovana Karadžića - rekao je Aligrudić. Ponovio je da je sednica prekinuta u trenutku kada su poslanici DSS-a želeli da postave pitanje „zbog čega se vraćaju ambasadori u zemlje EU“, koje su priznale nezavisno Kosovo.

- Organizovane su demonstracije na kojima je poginuo jedan čovek, reagovala je policija. Ako hoćemo u Evropu, ne možemo od toga okrenuti glavu, neko je za to odgovoran. Ako ministar policije ne zna, ni posle dva meseca, šta se desilo, neka podnese ostavku pa da biramo drugog - rekao je Čedomir Jovanović i poručio vladi da podnese ostavku ako nije u stanju da obezbedi funkcionisanje parlamenta.

Uprkos ovome, on je ponovio da između politike SRS i LDP nema ničeg zajedničkog, pa podsetio na hapšenje Slobodana Miloševića, kada je kući njegovoj bila i sadašnja predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

A vlast je i dalje ubeđivala opoziciju da je ono što radi štetno za Srbiju. Tako je poslanica DS-a Jelena Trivan rekla da će svi biti gubitnici zbog onoga što se događa u skupštini.

- Građani trpe zbog nesprovođenja kreditnih aranžmana koji stoje u Skupštini, Srbija trpi međunarodnu štetu zbog gasnog sporazuma sa Rusijom koji nije ratifikovan i zato što nije ratifikovan SSP - rekla je Trivanova.

Ona je navela da će vladajuća koalicija pokazati maksimalno strpljenje da se nađe kompromis i dođe do dogovora sa opozicijom.

Jučerašnju sednicu obeležile su i nove kletve upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Seriju započeo je Nikolić, koji je rekao da će na vladajuću koaliciju, povodom hapšenja Radovana Karadžića, „pasti kletva srpskog naroda, a biće večita“.

Gde šef stade, tu produžiše radikalke Nataša Jovanović i Vjerica Radeta.

- Neka mu se seme zatre, neka ga sunce nikada ne ogreje, neka ne vidi svetloga dana, zbog toga što Boris Tadić, kao najveće zlo u državi, ne zaslužuje da nijedan častan čovek, a takvi su svi radikali, nikada sa njim komunicira - poručila je Jovanovićeva. Tadića je nazvala i „ljudskom kugom“ i navela da je omražen kod srpskog naroda.

A Vjerica Radeta nastavila:

- Taj prokleti je odgovoran i za smrt Ranka Panića i za ono što se desilo na dan mitinga. Za sve je odgovoran diktator Tadić - rekla je, ali i „proklela“ „svakog radikala, čak i njihov rod i porod, koji se ikad sastao sa Tadićem posle sramne isporuke Karadžića Hagu“.

Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES napomenula je da su radikalske kletve ozbiljan govor mržnje koji poziva na neprijateljstvo, ne samo među političkim protivnicima, već i među građanima Srbije.

- Na to nismo reagovali, ne zato što to odobravamo, već zbog toga što mislimo da građani Srbije čitaju to na pravi način-rekla je Kolundžija.

A poslanik SPO-a Aleksandar Jugović poručio je:

- Očekujem da na sledeća dešavanja radikali dođu sa crvenim koncem, krilom slepog miša i čime sve još ne - kazao je.

Ha,ha, pitam se samo na kojim drogama su ovi „Vadikali“ a narocito ove „babe-vracare“?. Nisu lose kletve a evo da se i ja ukljucim pa da njima dvema posaljem kombinaciju njihove i mojke kletve: „Proklet bio i svaki radikal, i rod i porod i da im deca ponavljaju treci razred osnovne skole“. Takodje jedna malo „ostrija“ koja glasi: „Neka se Bog licno pobrine da svi Vadikali postanu pametni“. Znam da su kletve teske i na osnovu toga sto ove dve „dame-vracare“ kazu svako „..mora da zna da će ga stići kletva i prokletstvo..“ i ja u to pocinjem da verujem – casna pionirska rec. Koja stvarnost u Srbiji jer ovakvi ljudi ucestvuju u upravljanju drzavom i prosto se najezim kada pomislim na to. Sta je sledece na programu?. Mozda striptiz ove dve "baba-roge" zajedno sa Tomom u sredini, mada bi meni licno Lidija Vukicevic vise odgovarala - a vama?.

Za sva desavanja u Srbiji ovih dana i meseci kriva je vladajuca koalicija , formirali su vladu u silu Boga i ne po narodnoj volji nego raznim namestaljkama i sastavili ono sto je po zakonu prirode i po politickim opcijama nespojivo . Sa tim sastavom vlade uveli su sami sebe u corsokak i sada ne mogu da pronadju izlaz i jednostavno svu krivicu prebacuju na opozicijusti nije tacno . Mnoge stvari su se nagomilale a njveci problem je napravljen kada je vlast naglo prekinula sednicu narodne skupstine bez valjanog razloga i bez jakih argumenata i jednostavno su mislili da mogu da rade sto pozele . Posle toga desio se zlocin za koji je najverovatnije opet odgovorna vladajuca garnitura i nakon toliko dugo vremana nisu mogli da izadju pred javnost odnosno pred Srpsku Narodnu Skupstinu sa ispitanim rezultatima za ubistvo mladoga coveka i pokusaj ubistva poslanika SRS . Ako se ovo ne resi na pravi ustavni nacin i ne kazne krivci i naredbodavci moze svasta da se izdesava posle ovoga pa cak i ono najgore , posle cega bi u drzavi Srbiji nastalo opste rasulo, koje davno prizeljkuju svi neprijatelji Srbije i njenih naroda . Najvecu odgovornost za sva desavanja u Srbiji snose gospoda presednici: prvo presednik drzave , pa presednik vlade i presednica Narodne Skupstine Srbije a sa njima i ministar policije . Na dva mitinga u Beogradu desila su se dva ubistva i pokusaj ubistva i nikome nista , vladajuca stranka misli to ce se jednostavno da razvodni i da ce opoziciji dosaditi stalno postavljati jedna te ista pitanja . Sto se tice zenskih kletvi to je u prirodi zenskima da narecaju kletve i ne bi se slozio sa pojedincima da je to poziv na linc sto neki iz vladajucih stranaka zele tako da to prikazu . Doce do gorih stvari ako se ova dva slucaje ne ispitaju do kraja i treba da se kazne krivci odnosno naredbodavci i izvrsioci ma ko oni bili . Stavljanjem ova dva slucaja odnosno ova dva ubistva pod tepih moze kasnije prilikom nekog narednog mitinga da se izrode mnogo krupnije stvari po drzavu i njene narode . Srbija je danas skupa sa svojim narodima u teskom corsokaku i jednostavno ako se ne budu brzo resavali nagomilani problemi nece biti dobr za nikoga u toj drzavi a najmanje za samu Srbiju , drzavu cepaju strani u unutarnji faktori niko na to ne obraca paznju sve su oce uprte u EU , a sto drzava nestaje nikome nista . Sada se vec priprema odcepljene Vojvodine uz veliko obecanje koalicije ZES na celu sa DS . Pa gospodo demokrate vi ste da bi vladali poceli da rsparcavate Srbiju , zato ste i dobili ogromnu podrsku birackog tela u Vojvodini sa vasim obecanjem o nekoj autonomiji Vojvodine a to ustvari nije autonomija nego stvaranje jos jedne drzave na prostorima Srbije . Orao.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.