Demokratama apsolutna vlast u Vojvodini

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratama apsolutna vlast u Vojvodini

Radikale i narodnjake kao da je dogovor oko Beograda neuporedivo više zanimao od drugog kruga pokrajinskih izbora, ocenjuju analitičari

Posle drugog kruga vojvođanskih izbora u dve najveće stranke viđene su praktično iste scene kao posle republičkih izbora, ali ovoga puta još upečatljivije. Lista koju predvodi Demokratska stranka zabeležila je iznad očekivanja dobar rezultat, dok je Srpska radikalna stranka pretrpela poraz. Lista Za evropsku Vojvodinu, koju čine DS >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i G17 plus, osvojila je u nedelju apsolutnu većinu u pokrajinskoj skupštini, a radikali su dobili još samo četiri poslanička mandata, iako je čak 39 njihovih kandidata prošlo u drugi krug.

Mada se gubitnicima mogu smatrati svi koji imaju manje poslanika nego u prethodnom sazivu (Mađarska koalicija, narodnjaci, Socijalistička partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine), a posebno Pokret snaga Srbije, koji je do sada imao čak i potpredsedničko mesto u Izvršnom veću Vojvodine, a sada nema nijednog poslanika, ipak su radikali ti koji, čini se, imaju najviše razloga da žale, s obzirom na to da je uoči drugog kruga izgledalo da sa koalicijama Demokratska stranka Srbije – Nova Srbija i SPS–Partija ujedinjenih penzionera Srbije, imaju realnu šansu da preuzmu vlast u pokrajini. Naravno, zbog toga je na velikom gubitku i „narodnjačka koalicija”, budući da je uoči drugog kruga ozvaničila savez sa radikalima, koji je trebalo da posle osam godina smeni vlast predvođenu DS-om u Vojvodini.

U DS-u i G17 plus, sudeći po njihovim jučerašnjim saopštenjima, pobedu u Vojvodini vide kao potvrdu jasne opredeljenosti građana pokrajine za politiku daljih evropskih integracija i boljeg života, ali i kao „odgovor” građana Vojvodine na stvaranje koalicije radikala i DSS-a.

A potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić juče nije znao sasvim da objasni razloge neočekivano lošeg rezultata radikala. On je novinarima u Novom Sadu, kako prenosi Beta, rekao da će biti urađena detaljna analiza, ali da je već sada jasno da je tome doprinela neaktivnost stranke na terenu. „Do sada smo na maloj izlaznosti redovno postizali bolje rezultate, što u nedelju nije bio slučaj”, rekao je Mirčić.

Upravo rad na terenu, kao glavni razlog za slab rezultat radikala i narodnjaka i uspeh liste DS-a, navodi i Đorđe Vukadinović, urednik časopisa „Nova srpska politička misao”. Kako kaže za „Politiku”, SRS i DSS–NS praktično nisu imali kampanju između dva kruga. Njihova kampanja, kako ističe, nije primećena, ali je zato lista Za evropsku Vojvodinu dve nedelje vodila ozbiljnu i intenzivnu kampanju.

– Radikali i narodnjaci su delovali kao da su se unapred predali i kao da su ih pregovori o republičkoj vladi i dogovor oko Beograda neuporedivo više zanimali od drugog kruga pokrajinskih izbora – primećuje Vukadinović navodeći kao drugi razlog ovakvih izbornih rezultata činjenicu da je lista DS–G17 plus već u prvom krugu napravila bolji rezultat, koji je nagoveštavao ubedljivu pobedu u drugom krugu, pa i to kao da je demoralisalo lokalne kadrove i simpatizere narodnjaka i radikala.

I Đorđe Vuković, programski direktor Cesida, ocenjuje da su glasači radikala bili demoralisani, jer se, kako kaže za naš list, pobednikom izbora generalno (i na republičkom i na pokrajinskom nivou) smatra DS.

Ukazujući da je uobičajeno da je u drugom krugu manja izlaznost, najpre zbog toga što dobar deo birača izgubi svoj prvi izbor, Vuković ističe da se za slab rezultat radikala glavni razlog mora tražiti u problemu motivisanosti njihovih birača, koji je vidljiv već neko vreme, s obzirom na to da radikali na izborima beleže pad u procentima. Prema njegovim rečima, birači nekih stranaka se preispituju ima li više svrhe da glasaju za te stranke (konkretno, za SRS ili DSS). U takvim situacijama, kad čitav set motivacija utiče na to da birači počinju da se preispituju, i ako ne mogu da se odluče – ostanu kod kuće. Jer, oni ne mogu odmah da glasaju za drugu partiju, nego najčešće odlučuju da ne izađu na izbore, a vreme kasnije pokaže da li će se vratiti „svojim” strankama ili će prići nekoj drugoj.

Znatno manja izlaznost u drugom krugu (oko 35 odsto, dok je u prvom bila oko 60 odsto), ovog puta nije pogodovala radikalima i to je, izgleda, iznenadilo i Milorada Mirčića.

Đorđe Vukadinović, pak, ocenjuje da je „već poodavno priča o disciplinovanom biračkom telu radikala samo jedan urbani mit” (kao i priča da manja izlaznost znači veću šansu za SRS), kojim demokrate i njima naklonjeni mediji, kako kaže, pred izbore animiraju svoje simpatizere. „Činjenica je da već godinama DS ima mnogo bolji rad na terenu, mnogo više sigurnih glasova i, generalno, zapravo disciplinovanije biračko telo, odnosno tvrdo jezgro, nego radikali”, ističe Vukadinović.

DS svakako ima razloga da slavi, ne samo zbog novog četvorogodišnjeg mandata, nego i zbog jakog podsticajnog faktora (koju im je obezbedila pobeda u pokrajini) za formiranje republičke vlade. I to je juče isticano u svim izjavama funkcionera DS-a i G17 plus i u saopštenjima ovih stranka.

– Ubedljiva pobeda koalicije Za evropsku Vojvodinu jasan je pokazatelj da je većina građana opredeljena za evropske integracije naše zemlje, ali i kako treba formirati republičku vladu – rekao je Tanjugu predsednik Izvršnog veća Vojvodine i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić.

Đorđe Vuković ne misli da su dosadašnji pregovori o republičkoj vladi presudno uticali na rezultate drugog kruga pokrajinskih izbora, a Đorđe Vukadinović je još izričitiji u stavu da ovi rezultati nisu došli kao odgovor građana Vojvodine na najavu moguće koalicije radikala, narodnjaka i socijalista na republičkom nivou: „Pobeda liste DS i G17 plus je ubedljiva i zaslužena s obzirom na trud koji su uložili u kampanji, ali teško da može da bude osnov za takvu vrstu spekulacija – kako to sada znači da je neka varijanta koalicije na republičkom nivou otpisana, a neka druga inaugurisana. Ovo su pokrajinski izbori na kojima se odlučivalo ko će formirati vlast u pokrajini. I ništa više od toga. Da su ti izbori imali drugačiji značaj, onda bi odziv bio veći”.

Jasno je, kaže Vukadinović, da će DS i G17 pokušati ovaj uspeh da predstave kao odgovor građana na pregovore o vladi i to je razumljivo u propagandnom ratu koji se vodi već nedeljama na našoj političkoj sceni, ali oni, po njegovom mišljenju, zaista nemaju suštinske veze.

„Znači, oni mogu imati samo propagandni i psihološki efekat, a ne i realan politički efekat na rasplet priče o vladi. Ne može se na ove izbore u Vojvodini gledati kao na neki referendum ili izraz volje naroda. Volja naroda je ono što je pokazano na izborima. Volja građana Vojvodine je da imaju vlast DS-a u Novom Sadu i u pokrajini, a šta je volja građana Srbije, videćemo onda kada se formiraju skupština i vlada”, ističe Vukadinović.

A politički analitičar Slaviša Orlović smatra da su „izbori u Vojvodini još jednom potvrdili većinsku volju građana u kom pravcu žele da ide Srbija”. On je za agenciju Beta ocenio da rezultati drugog kruga pokrajinskih izbora mogu ohrabriti učesnike u pregovorima o formiranju vlade koji smatraju da je vlada čija bi okosnica bila lista Za evropsku Srbiju najbliža volji građana.

B. Baković

[objavljeno: 27/05/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.