Demarš i odgovor ambasade SAD

Izvor: B92, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demarš i odgovor ambasade SAD

Objašnjenje SAD nije dovoljno: Vojislav Koštunuica

Beograd -- Kabinet premijera Koštunice nije zadovoljan odgovorom SAD na demarš Ministarstva inostranih poslova Srbije.

U odgovoru Vašingtona navodi se da su mediji pogrešno interpetirali izjavu američkog zvaničnika o priznanju jednostrano proglašene zavisnosti Kosova. Domaći analitičari napominju da nije realno očekivati još jednu reakciju Vašingtona, smatraju da Beograd treba da se zadovolji dobijenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovorom i da se pre svega fokusira na predstojeće runde pregovora o Kosovu sa posredničkom trojkom Kontakt grupe.

Tri dana posle protesne note Srbije, američka ambasada u Beogradu prosledila je odgovor na demarš povodom izjave zvaničnika Stejt departmenta Kurta Volkera da će Vašington priznati moguću jednostrano proglašenu nezavisnost kosovskih Albanaca.

U odgovoru se navodi da je Volkerova izjava data tokom prošlog vikedna pogrešno interpretirana.

Međutim, za kabinet permijera Koštunice to nije dovoljno, očekuje se izričit demanti i jasno određenje SAD da će poštovati teritorijalni integritet Srbije.

Lazić: Srbija da se okrene pregovorima

Za Dušana Lazića iz Foruma za međunarodne odnose ovaj diplomatski odgovor predstavljka signal da Volkerova izjava nije dobila međunarodnu podršku.

"Ma koliko ovakav odgovor izgledao nedovoljan sa naše strane, ne bi trebalo dalje zaoštravati situaciju i insistirati da SAD izričito demantuju svog predstavnika. Od toga što ćemo isterivati na čistinu najveću svetsku silu naša zemlja ne može imati bilo kakve koristi", kaže on.

Dušan Lazić, dugogodišnji diplomata, kaže za B92 da izjava Kurta Vokera nije naišla na dobar prijem ni u svetu jer se smatra da ona ne doprinosi pregovorima o statusu Kosova, koji su tek na početku.

Lazić navodi i da u stavovima SAD nema novina i da ti stavovi ne treba da budu iznenađenje. "SAD insistiraju na nadgledanoj nezavisnosti pod uslovom da se strane drugačije ne dogovore, a ne treba očekivati da će SAD taj stav menjati", kaže on.

"U tom smislu, Srbija treba da bude koncentrisana na pregovore, a treba sprečiti neodmerene izjave i poteze sa naše strane, koji mogu biti tumačeni kao naš izazov svetu i pogoršati položaj Srba na Kosovu", kaže Lazić.

Pavlović: Ni Beograd nije odgovorio

Prema mišljenju dugogodišnjeg izveštača iz Vašingtona, novinara Slobodana Pavlovića, neralno je očekivati nove reakcije SAD.

"Iz Vašingtona nema niti bi trebalo očekivati neko novo reagovanje američke administracije na Koštuničinu konstataciju da SAD zapravo ostaju na svojoj dosadašnjoj poziciji – priznavanja u perspektivi nadgledane nezavisnosti Kosova, koju je predložio Ahtisari, ako se do 10. decembra naporima pregovaračke 'trojke' ne dođe do nekog drugog i zadovoljavajućeg rešenja za obe strane", kaže on.

"S druge strane, Vašington očekuje da u tom prepucavanju demaršima sada treba da stigne i objašnjenje Beograda na najave državnog sekretara za Kosovo Dušana Prorokovića", kaže on.

"Vašington je prošle nedelje tražio obajšnjenje, ali ono od Beograda još nije stiglo", podseća Pavlović.

Dikarlo: Ahtisarijev plan, ako ne bude dogovora

SAD očekuju da će srpska i albanska strana pokušati da postignu kompromis o statusu Kosova i Metohije, ali smatraju da, u slučaju neuspeha pregovora, Ahtisarijev plan predstavlja najbolje rešenje, izjavila je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Rozmari Dikarlo.

"Od zainteresovanih strana tražimo da budu konstruktivne, jer želimo sporazum, pošto je to u svačijem interesu. Ako, međutim, ne bude dogovora - naša pozicija nije promenjena", kazala je ona.

"Saopštili smo 20. jula - zajedno sa partnerima sa kojima smo predlagali rezoluciju UN o Kosovu - da ako strane ne budu mogle da se dogovore, smatramo da je Ahtisarijev plan najbolje rešenje", rekla je Dikarlo u intervjuu za "Glas Amerike".

"Mi ćemo prihvatiti sve oko čega se zainteresovane strane dogovore, ali je sada na njima da iznesu svoje predloge", rekla je Dikarlo.

Prema njenim rečima, pitanje Kosova i Metohije je "primarno u nadležnosti Evrope".

"Vrlo je važno da Evropa bude jedinstvena i da vodi računa o bezbednosti u regionu", rekla je Dikarlo i dodala da su SAD tu "da podrže njene napore".

Manter: Podržavam pregovore o Kosovu

Novoimenovani ambasador SAD u Srbiji Kameron Manter istakao je u razgovoru sa predsednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem, da podržava pregovore o statusu Kosova i da veruje da postoji mogućnost da dve strane postignu kompromisno rešenje.

U saopštenju Skupštine Srbije posle sastanka predsednika parlamenta sa ambasadorom SAD navodi se da je Dulić rekao da treba uložiti napore da aktuelni pregovaracki proces o statusu Kosova uspe.

Kako se navodi, u razgovoru su razmotrene mogućnosti intenziviranja parlamentarne saradnje dve zemlje, i saradnje u drugim oblastima pre svega u ekonomiji sa ciljem da se poboljša životni standard građana Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.