Demarš Srbije Podgorici

Izvor: B92, Beta, 15.Jan.2010, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demarš Srbije Podgorici

Beograd -- Srbija uputila demarš Crnoj Gori zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom i povukla svog ambasadora iz Podgorice na konsultacije u Beograd.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je demarš predstavniku Vlade Crne Gore u Beogradu, povodom odluke da uspostavi diplomatske odnose sa privremenim institucijama samouprave u Prištini. Šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da odluka Vlade Crne Gore da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom ne može da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez posledica.

Srbija je prinuđena da na oštar način diplomatski odgovori Podgorici, izjavio je ministar Vuk Jeremić.

"Sa žaljenjem smo konstatovali da uprkos pomirljivim i uravnoteženim izjavama poslednjih sedmica koje su dolazile iz Podgorice, a tu pre svega mislim na izjave predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, da je vlada Mila Đukanovića odlučila da uspostavi diplomatske odnose sa ilegalnim i secesionističkim vlastima na Kosovu", rekao je Jeremić.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa šefovima diplomatija Turske i BiH, Ahmetom Davutogluom i Svenom Alkalajem, Jeremić je kazao da današnja odluka Vlade Crne Gore ne može ostati bez posledica i da će Srbija na nju odgovoriti na "jasan i rezolutan način".

Odložena poseta crnogorskog ministra

Poseta crnogorskog ministra odbrane Bora Vučinića Beogradu, koja je bila planirana za ponedeljak, 18. januara, odložena je, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Ministri odbrane Srbije i Crne Gore trebalo je u ponedeljak na aerodromu u Batajnici da potpišu Sporazum o razmeni imovine i dokumenata između dve države.

Srbija je "prinuđena da na oštar diplomatski način odgovori Podgorici. Mi smo danas uputili izuzetno oštar diplomatski protest, a ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu naloženo je da hitno dođe u Beograd na konsultacije", rekao je Jeremić.

On je kazao da će u narednim danima sa ambasadorom razgovarati o aktuelnoj situaciji i eventualnim narednim merama koje će se preduzeti.

Jeremić je odbacio tvrdnje da mere Srbije imaju bilo kakve veze sa neplaćenim računima crnogorskog rukovodstva vezanih za vilu "Podgorica" u Beogradu.

"Ono što mogu da potvrdim je da je račun za neplaćene dažbine vlade Crne Gore u Srbiji od referenduma na ovamo zvanično predat Crnoj Gori, ali želim da podvučem da to nikako ne treba dovoditi u vezu sa diplomatskim merama koje je Srbija bila prinuđena da učini zbog odluke vlade Crne Gore da uspostavi diplomatske veze sa Prištinom", kazao je on.

"Naprosto mislimo da nema potrebe da postoji bilo kakva razlika u odnosu na to kako je Crna Gora tretitrana u odnosu na bilo koga drugog u ovoj zemlji i ako je neko dužan onda mora i da plati", rekao je Jeremić.

I državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović smatra da je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom "pogrešan potez Podgorice koji nema podršku celokupnog stanovništva u Crnoj Gori i sigurno izaziva negativne emocije kod čitavog stanovništva u Srbiji”.

"Mislim da je trenutak za ozbiljno razmišljanje o tome šta bi mogao da bude sledeći potez, ali u ovom trenutku nisam spreman da kažem bilo kakvu ideju” rekao je Ivanović.

Diplomatski odnosi Beograda i Podgorice tek što su se normalizovali, jer je pre samo tri meseca Beogradu akreditive predao novi crnogorski ambasador - Igor Jovović.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da se zvanični Beograd suviše obavezao pred sopstvenom javnošću da reaguju oštro na sve, priznavanja nezavisnosti i uspostavljanja diplomatskih odnosa koja bi se dogodila pre mišljenja Međunarodnog suda pravde.

"Znate, kad prvi put žestoko reagujete, to je kod priznanja nezavisnosti i drugi put se obavezni barem na isti nivo reakcije” smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.