Izvor: B92, 14.Nov.2009, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demanti LDP-a u vezi sa Lukom

Beograd -- LDP je saopštio da je neprihvatljiv način na koji neke opozicione partije i mediji predstavljaju usvajanje Generalnog urbanističkog plana u Skupštini grada.

LDP tako saopštava da je 31. avgusta Skupština Srbije usvojila novi Zakon o planiranju i izgradnji. Taj zakon obavezuje Skupštinu Beograda da, u roku od tri meseca, pokrene postupke donošenja velikog broja planskih dokumenata, što nije moguće bez usvajanja urbanističkog plana.

Skupština grada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je juče tu obavezu ispunila, navodi LDP. GUP je stručno pripremao Zavod za urbanizam kao profesionalno telo i tokom rada je nadležna komisija odlučivala o svim primedbama iz javne rasprave, a veliki deo i uvrstila u svoj predlog, piše u saopštenju LDP-a.

"Zakon o planiranju i izgradnji, upravo obavezuje sve koji će eventualno graditi na zemljištu čija se namena menja da plate ogromnu novčanu naknadu u slučaju promene namene i početka komercijalne gradnje. Odluka Skupštine grada stvara osnov da se takva naknada plati, bez obzira ko će biti investitor na ovom ili bilo kom zemljištu u Beogradu", saopštava LDP.

Odluka Skupštine grada ne određuje ko će biti investitor i ni na jedan način ne prejudicira ishod pravnog postupka u kojem se raspravljaju imovinsko-pravni sporovi između grada i zainteresovanog preduzeća na spornom zemljištu", navodi LDP.

"Sve ostale aspekte ovog pitanja raspravljaće nadležni sud, bez ikakvog našeg uticaja. LDP u vreme nastanka osnovnog problema nije ni postojao, tada je Vlada Vojislava Koštunice sprovodila privatizacije".

Danas, četiri godine kasnije, nećemo dozvoliti da se nama ispostavljaju računi za spor koji je tada izazvan, kao što nećemo zaustaviti život i razvoj Beograda zbog pokušaja da se javnost izbezumi populističkim i amaterskim pristupom ovom problemu", navodi se u saopštenju LDP-a koje se poziva na objavljivanje prema Zakonu o informisanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.