Izvor: B92, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demaći: UNMIK razmazio Srbe

Gnjilane -- Albanski političar Adem Demaći optužio je u petak u Gnjilanu UNMIK da je "napravio propust i razmazio kosovske Srbe" i da se "zbog podsticajnih i neumerenih delovanja kosovskih Srba javio revolt kosovskih građana". Demaći je u Gnjilanu, u debati koju je organizvao prištinski Savet za očuvanje ljudskih prava i sloboda, ocenio da "pokušaj Saveta i kosovskog društva da omogući zajednički život, ruši Beograd koji redovno zahteva od lokalnih Srba da ne priznaju novu stavarnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu".

On je upozorio da "srpski režim treba da razume da su njegovi projekti o zadržavanju Kosova pod njegovom vladavinom potpuno propali jednom za svagda" i optužio Beograd da "pokušavajući da prkosi ovoj stvarnosti najviše štete nanosi kosovskim Srbima" i da "na Kosovu postoje i Srbi kojima je dosta beogradskih smicalica".

Ibrahim Makoli je ocenio da je "opština Gnjilane bila najbolji primer integracija manjina nakon martovskih događaja" i da je zbog toga i "međuetnička debata organizovana ovde". Predsednik opštine Ljutfi Hazirija za četiri godine, nakon rata koji se desio na Kosovu, mi smo uspeli da stvorimo novi prostor za zajednički život sa svim manjinama" i ocenio da "još postoje srpski lideri koji neće da priznaju ovakvu stvarnost".

Iz Gnjilana su 17. i 18. marta otišli svi Srbi, a njihove kuće su popaljene i demolirane, u ovaj grad se još nijedan Srbin nije vratio. Na zvaničnom sajtu Gnjilana objavljeno je da u međuetničkoj debati u ovom gradu nema predstavnika Srba. U razgovorima učestvuju Adem Demaći, Azem Vlasi, predsednik opštine Ljutvi Haziri, Ibrahim Makoli, Pajazit Nuši, Baki Sfirca i predstavnici UNMIK-a i OEBS-a. Zaključak većine učesnika debate je da samo priznavanje nezavisnosti može pomoći rešavanju problema na Kosovu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.