Delevićeva: Učešće celog društva

Izvor: B92, 02.Jul.2009, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delevićeva: Učešće celog društva

Beograd -- Proces evropskih integracija predstavlja veliki i timski rad čitavog društva, izjavila je direktorka vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Na konferenciji Građanskih inicijativa, na kojoj su učestvovale Milica Delević i profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević rečeno je da i dalje većina građana Srbije podržava članstvo u Uniji. Delevićeva je ukazala da za proces evropskih integracija nije dovoljan jedan ili više ministara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nije dovoljna ni cela Vlada. Skupština, kojoj upućuje zakone, treba da joj bude partner, ali ni to nije dovoljno, jer evropske integracije zahtevaju učešće čitavog društva i građana", objasnila je Delevićeva.

Ona je podsetila na to da 61 odsto građana Srbije podržava ulazak zemlje u EU, navodeći da je zbog toga važno da građani znaju i razumeju koje uslove moramo ispuniti na putu ka EU, jer će na taj način moći kontrolisati Vladu šta i koliko je od potrebnog uradila.

Prema njenim rečima, druga važna stvar koju građani treba da znaju jeste zbog čega je Evropa važna, kakve direktne i indirektne koristi donosi.

Ona je podsetila na to da su izvoznici iz Srbije od 2000. zbog autonomnih trgovinskih mera koje primenjuje EU na određene proizvode iz Srbije uštedeli dve milijarde evra, a od februara do apila oko 83 miliona.

Delevićeva je precizirala da se indirektna korist ogleda u tome što je tržište EU otvoreno za proizvode iz Srbije, regionalno članstvo u CEFTA, ali i u najavi investicija u iznosu od pola milijarde evra.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Tanja Miščević rekla je da se tokom šest konferencija o dijalogu građana i građanki za evropski konsenzus iskristalisalo nekoliko važnih preporuka.

Prema njenim rečima, prvi set preporuka se tiče odnosa civilnog i javnog sektora, jer nema procesa evropskih integracija koji vode samo političari bez civilnog društva, univerziteta, sindikata, nevladinih organizacija, medija.

Drugi set preporuka se odnosi na modele uticaja procesa evropskih integracija na civilno društvo, a treći se tiče odnosa civilnog sektora i institucija EU.

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda Gaće je podsetila da je procenat građana Srbije koji podržava ulazak u EU u poslednje dve godine opao, ocenivši da su za to delimično odgovorni političari koji unapred daju obećanja koja se ne ispune.

Prema njenim rečima, zbog toga je važno da se proces integracija više približi građanima, u čemu bi mediji imali značajnu ulogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.