Delević: Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana u martu

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delević: Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana u martu

Prva od tri ekspertske misije Evropske komisije koja u ponedeljak dolazi u Beograd proveriće stanje u pravosuđu, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i organizaciji policije.

Kako je izjavila direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, je za Euraktiv Srbija rekla da će neposredno nakon te misije doći i misija koja će posmatrati rad nezavisnih regulatornih tela, a zatim, polovinom marta, očekuje se i treća misija koja će se baviti ljudskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << pravima, diskriminacijom, migracijama i kontrolom granice.

Delević je navela da su iz vladinog Akcionog plana za brže sticanje statusa kandidata do sada ispunjene neke sektorske preporuke Evropske komisije i da je počeo rad na primeni preporuka iz oblasti političkih kriterijuma.

Srpske vlasti bi, dodala je, trebalo da pripreme prvi kvartalni izveštaj o sprovođenju Akcionog plana polovinom marta i da ga predstave Evropskoj komisiji na sastanku odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma 22. marta u Briselu.

Delević je ocenila da je potrebno pojačati rad na ostvarivanju aktivnosti predviđenih vladinim Akcionim planom za brže sticanje statusa kandidata, čije ispunjenje uglavnom predviđeno za jun 2011. godine.

Upitana da li smatra da će u postojećim okolnostima taj posao moći da se završi do juna, ona je rekla da je taj posao inače tezak i da ga postojeće okolnosti čine još izazovnijim, ali da u zemlji ipak postoji konsenzus oko evropskih integracija.

"Ovih poslednjih dana je bilo dosta pitanja o dinamici koja nas očekuje i tome kako ova situacija u zemlji utiče na tu dinamiku. Ja mislim da u ovom trenutku niko ne može sa izvesnošću da kaže: dobićemo status kanidata, nećemo ga dobiti", rekla je ona.

Dodala je da je jedino izvesno to da je u toku izrada mišljenja EK i da će na mišljenje odlučujuće uticati to šta Srbija uradi u narednom periodu.

Milica Delević je ocenila i da negativan izveštaj o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom ne bi bio "preporuka za sticanje statusa kandidata", ali da još ima vremena da se učini sve što je potrebno da taj izveštaj bude pozitivan.

"Naravno da ako bude negativan, to nije preporuka za sticanje statusa kandidata s obzirom da govorimo o jednom od ključnih uslova za napredak Srbije u procesu evropskih integracija. Ali kažem i dalje imamo vremena da se više pozabavimo time da izveštaj bude pozitivan nego da razmišljamo dokle možemo da prođemo ako je negativan", rekla je ona.

Ona je ocenila da, bez obzira na izazovne političke okolnosti u Srbiji, konsenzus oko integracije zemlje u EU nije ugrožen, kao i da je važno da građani shvate da će se primena preporuka EK i Akcionog plana najviše odraziti na njihov život.

Milica Delević je rekla da Evropska komisija još nije uputila dodatna pitanja u vezi sa odgovorima na Uputnik i ponovila da se očekuju u periodu četiri do šest nedelja nakon uručenja odgovora na Upitnik.

Upitana da li je pitanje akciza na gorivo ugrozilo kredibilitet srpskih vlasti kao partnera u pridruživanju EU, ona je rekla da bi o tome moglo da se govori ako bi Srbija odbila da se povinuje mišljenju Evropske komisije koje se očekuje.

Ona je dodala da evropski komesar za proširenje Štefan File posetom Beogradu u martu želi da pruži podršku velikom radu koji očekuje Srbiju u naporima za sticanje statusa kandidata, ali i da se upozna sa stanjem i preprekama za sprovođenje Akcionog plana.

Milica Delević je istakla da se ove godine očekuju i posete "većeg broja" visokih zvaničnika EU, uključujući predsednika Evropskog parlamenta Jeržija Buzeka i predsednika Evropske komisije Žozea Manuela Baroza.

"To je i potvrda podrške koju Srbija ima u ostvarivnaju evropske perspektive ali i interesovanja koje oni imaju za to kojom brzinom se mi krećemo", rekla je Milica Delević za Euraktiv Srbija.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.