Delegacija Skupštine Srbije u poseti Evropskom parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2023, 19:10

Delegacija Skupštine Srbije u poseti Evropskom parlamentu

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač pozvala je danas u Briselu poslanike Evropskog parlamenta na otvaranje novih klastera kako bi se Srbiji dao zamajac u pregovorima.

Kovač je zajedno sa delegacijom od 20 poslanika koji su u prvom mandatu u Skupštini Srbije, u studijskoj poseti Evropskom parlamentu.

Studijska poseta traje dva dana i tokom nje članovi delegacije su imali prilike da razgovaraju sa potpredsednikom EP Mihaelom Šimčikom, Matježom Nemecom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << članom EP ispred poslaničke grupe grupe Socijaldemokrata i Alesandrom Moreti, šeficom evropske delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaiju i pridruživanje Srbije EU iz grupacije socijalista i demokrata u EP.

Predstavnici 13 poslaničkih grupa su imali prilike da se obrate domaćinima tokom studijske posete, navodi se u saopštenju.

Kovač je rekla da je članstvo Srbije u EU strateško opredeljenje Srbije i zahvalila EP na posredovanju u međustranačkom dijalogu, te dodala da je uspešan rezultat dijaloga prisutan pluralizam u sadašnjem sastavu srpskog parlamenta.

Ukazala je na ustavne reforme koje su sprovedene i najavila izmene zakona u oblasti informisanja.

Poslanici dva parlamenta su takođe razgovarali o evropskim integracijama Srbije i izazovima koji su na tom putu.

Ispred poslaničkog kluba "Ujedinjeni" u Briselu su se obratili Danijela Grujić i Đorđe Đorđić koji su naveli da se problemi u funkcionisanju Skupštine Srbije odnose na hitno zakazivanje sednica, nedostatak godišnjeg programa rada, preveliki broj tačaka, te ocenili da je atmosfera u parlamentu "na ivici incidenta", saopšteno je iz SSP.

Grujić je zahvalila na pozivu Evropskom parlamentu i ispoljenom razumevanju da pruže podršku političkom pluralizmu u Srbiji, za koji smatra da je ugrožen. Ona je istakla i da je Stranka slobode i pravde proevropski orijantisana sa željom da učestvuje na svim nivoima u procesu pridruživanja EU, ali i da je zabrinuta za proces evrointegracija.

Đorđić je takođe istakao važnost evropskog puta Srbije ka EU, i da S SP nema nikakvu sumnju da je EU najbolje mesto za život.

Poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković se u okviru posete EP sastao sa Moreti i Nemecom i preneo da su razgovarali o vladavini prava u Srbiji, slobodi medija, izbornim uslovima i stanju demokratije, saopšteno je iz NS.

U Briselu je sa Stankovićem boravila i poslanica Narodne stranke Slavica Radovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DELEGACIJA SKUPŠTINE SRBIJE U BRISELU Kovač pozvala poslanike EP na otvaranje novih klastera

Izvor: Blic, 07.Mar.2023

Potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač pozvala je danas u Briselu poslanike Evropskog parlamenta na otvaranje novih klastera kako bi se Srbiji dao zamajac u pregovorima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.