Izvor: B92, 04.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija SCG razgovarala sa Evropskom komisijom

Brisel -- Delegacija Srbije i Crne Gore i predstavnici Evropske komisije ocenili su u utorak u Briselu da uspostavljanje novih institucija SCG, koje će direktno preuzeti i sprovoditi međunarodne obaveze, kao i usaglašavanje tržišta do kraja meseca, može ubrzati približavanje SCG Evropskoj uniji. Time bi se povratilo izgubljeno poverenje zbog dosadašnjeg odugovlačenja u tom procesu, izjavila je šef delegacije SCG Maja Kovačević.

Ona je navela da Evropska komisija veoma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << insistira na usaglašavanju carina, spoljnotrgovinskog režima, funkcija jedinstvenog tržišta i nadležnosti tela državne zajednice SCG za saradnju sa trećim zemljama i međunarodnim organizacijama. Zvaničnici Komisije su izrazili "nerazumevanje" za novi carinski zakon koji treba da u aprilu stupi na snagu u Crnoj Gori i predložili da se to odloži, jer se već radi na usaglašavanju jedinstvenog carinskog režima zajednice Srbije i Crne Gore.

Oni su "snažno preporučili" znatno delotvorniju saradnju s Haškim sudom i ukazali na zaoštravanje stava EU s tim u vezi. Zato je, kako su preneli delegaciji SCG, u Komisiji i nekim zemljama EU i bilo razmišljanja da se pomoć Beogradu i Podgorici iz programa CARDS "zamrzne" sve dok se ne dobije potvrda da je saradnja SCG s Hagom poboljšana.

Predstavnici Evropske komisije, koje je predvodio šef odeljenja za Zapadni Balkan Rajnhard Pribe, upozorili su da bi prekoračenje roka od 31. marta za sprovodođenje akcionog plana za usaglašavanje srpskog i crnogorskog privrednog sistema, odložilo izradu "studije o izvodljivosti" za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju SCG sa evropskom petnaestoricom. Pribe je dodao da će 31. marta zato i doputovati u Beograd da ustanovi da li su vlasti SCG uspele da to sprovedu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.