Izvor: B92, 13.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Kosova doputovala u Beč

Beč, Priština, Beograd -- U prestonicu Austrije, Beč, gde se u utorak očekuje početak razgovora Beograda i Prištine, tokom popodneva doputovali su šef UNMIK-a Hari Holkeri, predsednik Kosova Ibrahim Rugova i predsednik Skupštine Nedžat Daci. Što se tiče organizatora, a to su UNMIK i Vlada Austrije, razgovori mogu da počnu, javlja iz Beča specijalni izveštač RTV B92 Miloš Milić. Uoči početka direktnog dijaloga predstavnika kosovskih Albanaca i vlasti Srbije i Crne Gore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnici UNMIK-a ovde u Beču saopštili su da je to test koji treba da pokaže da li su dve strane uopšte sposobne da razgovaraju. "Ovo će biti razgovori sa najmanje upliva politike", rekao nam je jedan fonkciner UNMIK-a, organizacije koja je pokrovitelj susreta u Beču. On je kazao da će prisustvo najviših evropskih funkcionera, poput visokog predsatvnika EU za spoljne poslove i bezbednost Havijera Solane, komesara za spoljnu politiku EU Kristofera Patena, te odlazećeg generalnog sekretara NATO Džordža Robertsona i predsedavajućeg OEBS-a Jap de Hop Šefera biti pokazatelj da su međunarodna zajednica i njeni predstavnici garant ovih razgovora i da će oni biti nastavljeni.

Organizatori, a to je u ovom slučaju austrijsko Ministarstvo inostranih poslova, najavili su da će skup početi u 9.00 sati i da će trajati do podneva. U ta tri sata predviđeno je da predstavnici Kosova i Beograda izdvoje po 30 minuta tokom kojih će govoriti o svojim viđenjima rešavanja onih problema koji će se naći na dnevnog reda skupa, koji nosi zvanični naziv "Direktni dijalog". Te teme su, kako je od ranije poznato, problem povratka raseljenih lica, sudbine nestalih i kidnapovanih, te pitanja transporta i energetike. Predviđeno je da u kasnijoj fazi razgovora budu oformljene radne grupe koje će se baviti pomenutim temama.

Organizatori su saopštili da će novinari, njih oko 100 akreditovanih, biti fizički odvojeni od učesnika sastanka. U sali "Štajnzal", u zgradi u kojoj zaseda i Vlada Austrije, biće kamere Austrijske televizije i TV agencije AP, koje će direktno prenositi skup, ostavljajući mogućnost televizijama u SCG i na Kosovu da preuzimaju TV signal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.