Delegacija Crne Gore u Prištini

Izvor: B92, 29.Jan.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Crne Gore u Prištini

Priština -- U Prištini je juče boravila državna delegacija Crne Gore predvođena potpredsednikom Skupštine Rifatom Rastoderom.

Delegacija Crne Gore, prvi put od kako je Podgorica u oktobru prošle godine priznala nezavisnost Kosova, boravila je u Prištini na poziv Udruženja Crnogoraca Kosova i sastala se sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem i ministrom za zajednice i povratak Sašom Rašićem.

"Imamo dovoljno informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da dolazimo u kuću prijatelja, u kuću otvorenih vrata za rešavanje svih pitanja od zajedničkog interesa. Jedno od pitanja je svakako položaj crnogorske zajednice, kao i svih ostalih manjinskih zajednica na Kosovu", rekao je Rastoder.

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić je kazao da je vreme da kosovska vlada prestane da Crnogorce poistovećuje sa srpskom ili bilo kojom drugom zajednicom, tvrdeći da se na taj način vrši "asimilacija jedne zajednice u drugu".

Vujičić je na tribini u Centru za informisanje i saradnju u Ajvaliji kazao da Crnogorci žele da budu deo kosovskog društva, ali da mora prvo da im se omogući vraćanje u kosovski Ustav.

Ministar za lokalnu upravu u kosovskoj vladi Sadri Ferati je rekao da su kosovske institucije otvorene da prihvate sve zajednice koje žele integraciju u kosovski sistem.

"Ako je u našem društvu to pravo dato i iskorišćeno kod ostalih manjinskih zajednica - Srba, Goranaca, Bošnjaka, Roma, Aškalija, Egipćana, zašto ne i Crnogoraca ako to žele. Ako to urade, mi ćemo smatrati kao još veće bogatstvo našeg društva", kazao je Ferati.

Uporedo sa rešavanjem statusa Crnogoraca na Kosovu, Podgorica je spremna da sa Prištinom razgovara i o dvojnom državljanstvu.

"Sada prvo na takvom sporazumu radimo sa državom Srbijom i taj proces je već dosta odmakao, ali zaista smo otvoreni za potpisivanje sličnog sporazuma sa svim državama bivše Jugoslavije", rekao je Rastoder.

U delegaciji iz Podgorice bili su ministar za ljudska prava i manjine Fuad Nimani, pomoćnik za konzularne poslove i dijasporu ministra inostranih poslova Dragan Đurović, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Osman Subašić i savetnica predsednika Crne Gore Sonja Tomović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.