Izvor: B92, 02.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova sa zvaničnicima Srbije

Beograd -- Karla del Ponte više od pet sati razgovarala sa Vladimirom Vukčevićem, direktorom BIA i šefom Vojne bezbednosti.

Prvi sastanak glavne tužiteljke Tribunala sa koordinatorom Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića, tužiocem Vukčevićem, u Specijalnom sudu trajao je više od pet sati. Prema našim saznanjima, sastanku su prisustvovali direktor BIA Rade Bulatović i načelnik Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač. Ona je zatim razgovarala i sa predsednikom Borisom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tadićem, koji nije optimističan oko njenog izveštaja.

Portparol Tužilaštva Anton Nikiforov nije želeo novinarima da kaže da li je Karla del Ponte zadovoljna sastankom sa tužiocem.

Nikiforov je rekao novinarima da su sastanku, pored Karle del Ponte i Vladimira Vukčevića, prisustvovali i šefovi dve bezbednosne službe. Na pitanje koje službe Nikiforov je odgovorio: "Vi to znate - najvažnije."

Upitan da li je Radovan Karadžić novi uslov za Srbiju, Nikiforov je zapitao: "A kada je prestao da bude?"

Do kraja dana Del Ponteova će razgovarati i s predsednikom Srbije Borisom Tadićem, a glavna tužiteljka sutra razgovara sa Vojislavom Koštunicom i Rasimom Ljajićem i Vukom Draškovićem.

Tadić nije optimističan

Glavna tužiteljka se srela i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i potpredsednicom Vlade Srbije Ivanom Dulić-Marković.

Za sada se samo predsednik Tadić oglasio nakon sastanka i rekao da se razgovor nije mnogo razlikovao od prethodnih. "Karla del Ponte traži ispunjenje i međunarodnog i našeg prava, jer i po našem zakonu svi optuženi moraju da se nađu u Hagu", rekao je on.

"Bez toga nema ni nastavka pregovora o stabilizaciji, nema ni koraka napred ka Uniji, naprosto situacija je više nego jasna. Nisam optimističan oko izveštaja, ali moj posao je da radim najbolje za našu zemlju i da izveštaj bude dobar", kazao je Tadić.

"Bez fingiranja i simuliranja"

Rasim Ljajić je ranije za B92 rekao da će razgovori sa tužiteljkom biti otvoreni.

"Mi ćemo predstaviti sve što je urađeno u prethodna dva meseca, šta nameravamo da preduzimamo u narednom periodu. Neće biti nikakvog fingiranja, nikavog simuliranja, nikakvog idealizovanja situacije. Bićemo realni, iskreni i otvoreni u tom pristupu, bez namere da nekog ubedimo i uveravamo u nešto", kaže Ljajić.

Karla del Ponte je u Beograd stigla nakon susreta s komesarom za proširenje Evropske unije Olijem Renom, odakle je poručeno da nema osnova da sa Srbijom budu nastavljeni pregovori jer nema pomaka u saradnji s Tribunalom.

Ona je u nekoliko navrata ponovila da je Mladić u Srbiji, a Ljajić smatra da su te izjave u funkciji pritisaka na Srbiju jer postoji verovanje da će Srbija samo tako izvršiti obaveze. "Naravno da informacija o tome gde se Mladić krije nema, niti smo ih dobili od bilo koga. Nijedna informacija neće ostati neproverena", kaže Ljajić.

Očekuje se da će Evropska unija sredinom oktobra pozvati Karlu del Ponte da proceni da li Srbija čini sve što može da uhapsi Mladića i druge optužene. Na osnovu te procene Evropska unija treba da odluči da li će s Beogradom obnoviti pregovore o pridruženju, koje je prekinula u maju.

"Otpustiti odgovorne za Mladića"

Mlađan Dinkić kaže da zbog Ratka Mladića neki ljudi iz bezbednosnih službi moraju biti otpušteni. "Oni su zaduženi za tu saradnju i, ako nisu sposobni da je završe, trebalo bi da idu", rekao je Dinkić i dodao da nije ekspert za bezbednosna pitanja i da bi bilo pretenciozno da imenuje ljude koji treba da budu otpušteni.

Oni koji su zaduženi za kontrolu bezbednosnih službi, prema rečima Dinkića, moraju znati ko su najodgovorniji što saradnja s Tribunalom još nije završena.

"Cilj G17 plus je da saradnja s Haškim sudom bude okončana što pre. Duboko smo razočarani što ona nije završena. Mislim da još ima šanse za obnavljanje pregovora sa Evropskom unijom, ali to zavisi od ocene Evropske unije", izjavio je Dinkić.

Mladenović: Mladić će biti izručen čim bude lociran

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da će Ratko Mladić biti izručen Haškom tribunalu odmah kada se locira na teritoriji Srbije.

Mladenović je istakao da će glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte u Beogradu biti preneto da postoji politička volja da se ispune sve obaveze Srbije prema tom sudu.

On je naveo da će Karli del Ponte biti predstavljen izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za završetak saradnje sa Haškim tribunalom i ponovljen stav da je sve preduzeto na ispunjavanju obaveza i da Tribunal ne sme da bude prepreka evropskim integracijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.