Del Ponteova kritikuje Rim

Izvor: B92, 16.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova kritikuje Rim

Šta je zapisala: Karla del Ponte (FoNet)

Rim -- Haška tužiteljka Karla del Ponte kritikuje Italiju zato što je postala glavni zagovornik kandidature Srbije za ulazak u Evropsku uniju

U intervjuu italijanskom listu "Republika", ona je osudila premijera Italije Romana Prodija i šefa diplomatije Masima D'Alemu zbog njihove podrške Srbiji. Del Ponteova je rekla da nije "začuđena" ponašanjem D'Aleme, koji je "uvek bio manje više prosrpski nastrojen", ali da je "zaprepašćena" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponašanjem Prodija.

"Osoba koja je bila predsednik Evropske komisije i do savršenstva zna koliko je važna pomoć EU za hapšenje važnih begunaca, on me je izbegavao", rekla je odlazeća tužiteljka Haškog tribunala, govoreći kako je bezuspešno pokušavala da telefonom razgovara sa italijanskim premijerom.

"Godinu dana sam pokušavala da dođem do njega, ali nisam imala uspeha u tome. U oktobru sam pokušala poslednji put", rekla je ona, kao i da Prodi za nju nije mogao da izdvoji ni par minuta.

Kako je ocenila, bilo je "jasno da nije želeo da se bavi mojim beguncima i da je već stao na stranu Srbije".

Podsećajući na D'Aleminu izjavu da nije ona ta koja treba da ocenjuje da li je saradnja Beograda s Hagom dovoljna, ona je rekla da italijanski šef diplomatije, koji je i potpredsednik italijanske vlade, pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu.

"Kada bi svi mislili kao on, ta ista pravda postala bi irelevantna i hapšenje odgovornih za najteža krivična dela bilo bi bismisleno", rekla je Karla del Ponte.

Ona je pročitala i jednu stranicu iz njenog rokovnika, iz 15. februara, kada je razgovarala s D'Alemom: "Dobrog je raspoloženja i dobro se ponašao prema meni, ne kao poslednji put kada me je maltretirao".

"D'Alema ne odustaje od ideje da se ne može više pretiti Beogradu, da treba nastaviti pregovore i, samo na kraju, postaviti kao uslov hapšenje Ratka Mladića. Objasnila sam mu da bi to bio veoma negativan signal, ali on nije odustao. Rekao mi je: tužiteljko, sada kad ste razgovarali sa mnom, nema smisla da tražite sastanak i s Prodijem", navela je Del Ponteva, citirajući svoje zapise.

D'Alema je pre dva dana, nakon oproštajne konferencija Del Ponteove, posle koje je napala Italiju i još neke zemlje zbog njihove podrške približavanja Srbije EU, rekao da je "uslovljavanje Srbije vezano za saradnju i da vlada u Beogradu sarađuje s Tribunalom".

On je podsetio da je Beograd izručio 44 osobe Haškom tribunalu, među kojima bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i Srbije Milana Milutinovića, kao i niz zvaničnika i generala.

"Pod uslovom da ima saradnje, to ne znači da će neko uspeti i da uhapsi. Treba stalno pokušavati", rekao je italijanski ministar, kao i da je "uslov, svakako, da srpska vlada sarađuje, a ta saradnja postoji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.