Del Ponteova: Mladić, pa Sporazum

Izvor: B92, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponteova: Mladić, pa Sporazum

Karla del Ponte (FoNet)

Brisel -- Karla del Ponte zatražila od EU da ne potpiše Sporazum sa Srbijom "sve dok odbegli, a posebno Ratko Mladić, ne budu uhapšeni".

Karla del Ponte je na skupu "Balkanska raskršća" iznela tvrdnju da je Mladić u Srbiji, rekavši da to "mi znamo", kao i da "to potvrđuju dokazi prikupljeni od nacionalnih vlasti".

Haška tužiteljka je predočila da je EU i dosad bila najbolja poluga da se zapadnobalkanske zemlje privole da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sarađuju s Haškim sudom, time što je to bilo postavljeno kao uslov za pridruživanje EU.

"Ono što je važno", podvukla je Karla del Ponte, "jeste da on (Mladić) stigne sada (u Hag), i to u januaru ili februaru, ali svakako pre potpisa (na Sporazum Srbija-EU). Jer, ako tu polugu izgubimo, to se nikada neće dogoditi."

Karla del Ponte je dodala da ne zna da li sada postoje neke samo "tehničke teškoće" za hapšenje Mladića, dodavši da su srpske vlasti nastojale da obezbede "prinudnu dobrovoljnu predaju", kao što je to bio slučaj sa 17 optuženih tokom 2005. i 2006.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će izveštaj Karle del Ponte Savetu bezbednosti o saradnji Srbije sa tim sudom biti utemeljen na činjenicama.

Đelić je u govoru na konferenciji "Balkanska raskršća" istakao da Srbija čini sve da završi saradnju sa Tribunalom u Hagu i da neće štedeti napore da to postigne.

Nadam se, rekao je Đelić obraćajući se Karli del Ponte, da ćete se držati činjenica koje govore da Beograd čini sve što je u njegovoj moći da okonča saradnju sa Tribunalom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.