Izvor: B92, 03.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Sporo i neizvesno

Hag -- Del Ponteova ocenila da Srbija sporo napreduje u saradnji s Tribunalom. Ljajić odbacuje kritiku.

Del Ponteova je ponovila da će ovog meseca Evropskoj uniji dostaviti sveobuhvatnu procenu saradnje Srbije sa Tribunalom.

"Tokom mojih poslednjih poseta Beogradu, svi sa kojima sam se srela, i na političkom i na operativnom nivou, uveravali su me da je Beograd posvećen da u potpunosti sarađuje sa Tribunalom. Ja sam pozdravila tu proklamovanu posvećenost. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premda smo u poslednja četiri meseca videli neke rezultate, napredak je prilično spor", naznačila je Del Ponteova u pisanoj izjavi.

U izjavi, koju je novinarima pročitala njena predstavnica Olga Kavran, tužiteljka konstatuje da od vlasti Srbije "još uvek čeka dokumente, od kojih je neke zatražila prošle godine", kao i da su optuženi Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Stojan Župljanin i Goran Hadžić još na slobodi.

"Ja sam sve više zabrinuta da ovako spor napredak možda neće dovesti do pozitivnog ishoda. Zbog toga želim da ovom prilikom pozovem vlasti u Beogradu da preduzmu efikasniju akciju ka punoj saradnji sa Tužilaštvom", podvukla je Del Ponteova.

Ljajić: Srbija učinila mnogo u pogledu saradnje sa Hagom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić odbacio je kritike glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da je napredak Srbije u pogledu potpune saradnje sa tim sudom spor i da neće dovesti do pozitivnog ishoda.

"I u pogledu saradnje na lociranju preostalih haških optuženika i dostavljanja dokumentacije Srbija je ostvarila značajan napredak i pokazala apsolutnu odlučnost da sve što je potrebno Tribunalu bude dostupno", rekao je Ljajić agenciji Beta.

On je istakao da je Srbija u poslednja četiri meseca učinila niz operativnih mera i aktivnosti na lociranju preostalih haških begunaca i dostavila Haškom tužilaštvu 2.800 dokumenata na 19.500 stranica što je, kako je ocenio, više nego ikada.

"Praktično nemamo zaostalih zahteva i sve zahteve koji pristužu rešavamo u redovnom postupku", kazao je Ljajić dodavši da je problem što za neka dokumenta i zahteve ne postoje materijali jer su uništeni i to su "sporadični slučajevi".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.