Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Pritisak EU na Beograd

Brisel, Beograd -- Od EU tražim odlučnu akciju prema vlastima u Srbiji, kao što je to učinjeno u slučaju Hrvatske, rekla je Karla del Ponte.

Uprkos uveravanjima da ne postoje rokovi za hapšenje i izručenje najtraženijih haških optuženika, evropski komesar za proširenje i glavna haška tužiteljka pred vladu u Beogradu postavili su vrlo jasna očekivanja. Od njih, kažu, zavisi kako će teći pomirenje i stabilizacija u regionu.

"Želim da Mladić bude u Hagu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u julu, zajedno sa ostalih devet optuženih za genocid u Srebrenici. Mladić je u Srbiji i čuvaju ga delovi Vojske", kazala je Del Ponteova nakon razgovora sa Renom.

Jedna od mogućnosti jeste i obustavljanje pregovora sa SCG, upozorava Ren: "Srbija ne može koristiti pregovore o statusu Kosova kao izgovor za izbegavanje međunarodnih obaveza. Srbija mora da poštuje obaveze prema Hagu i da privede Mladića i Karadžića da bi bilo omogućeno trajno pomirenje i stabilizacija."

To bi, prema njegovim rečima, imalo izuzetno negativne posledice na pregovore o Kosovu, ali i put Srbije ka EU. Srbija mora da bira između nacionalističke prošlosti i evropske budućnosti i nadamo se da će izabrati evropsku budućnost, rekao je Ren.

Jelica Minić iz Instituta ekonomskih nauka kaže da ove poruke treba shvatiti veoma ozbiljno: "Gospođa Del Ponte će uskoro posetiti Beograd, pa će te poruke našim vodećim ljudima uručiti i lično. Treba voditi računa da pregovori zaista mogu biti zaustavljeni, možda ne u februaru sadašnji tehnički pregovori, ali u aprili se očekuju i politički pregovori, tako da je april već za brigu."

Oli Ren je rekao da bi o mogućnosti da se prekinu pregovori sa SCG morao najpre konsultovati sa državama članicama Evropske unije. "Ima zemalja u EU koje su spremne da nam pomognu, međutim ima i onih koje su spremne da vrše veoma ozbiljan pritisak oko ovog pitanja. Bojim se, koliko vreme bude odmicalo a pitanje se ne bude rešavalo, da će broj zemalja koje su spremne da nam pomognu biti sve manji.

Labus: Probijeni svi rokovi

Potpredsednik Vlade Miroljub Labus izjavio je za B92 da Srbiji, posle jučerašnjeg sastanka Karle del Ponte i Olija Rena, svakoga trenutka preti zaustavljanje pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji. Labus upozorava da su probijeni svi rokovi za izručenje Ratka Mladića Hagu i da je možda sada pravi trenutak da se konstituiše Savet za nacionalnu bezbednost.

On kaže da je između ostalog o tome razgovarao i sa koordinatorom Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope Erhardom Busekom na međunarodnoj konferenciji o regionalnoj saradnji na Balkanu u Italiji: "Možemo svakoga momenta da očekujemo promenu na strani Brisela. Ono što je Oli Ren rekao, to treba vrlo ozbiljno shvatiti. I sada počinje i na forumima i u javnim izjavama visokih zvaničnika počinje da se pominje mogućnost odlaganja pregovora".

S obzirom da Vlada zvanično ne raspolaže informacijom gde je najtraženiji haški begunac, Labus kaže da je sada pravi trenutak za prvi sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost. Potpredsednik vlade smatra da savet treba preuzme odgovornost i zahteva neku vrstu kontrole nad radom svih službi bezbednosti. Ukoliko to ne uradimo ne znam kako ćemo dalje efikasno da radimo u ovom poslu, upozorava Labus.

Njegov kolega iz Vlade Zoran Lončar ponavlja da je u ovom trenutku najveći državni prioritet pridruživanje Evropskoj uniji i rešavanje slučaja Mladić: "Što se Vlade Srbije tiče mi bi bili najzadovoljniji da je slučaj Mladić davno rešen. Ako su general Lazarević i ostali vojni i policijski generali doneli odluku da dobrovoljno odu u Hag, meni nije jasno zašto to nije uradio Ratko Mladić, ma gde se on nalazio. Kako je moguće da jedan čovek drži celu državi i ceo narod kao taoce".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.