Del Ponte: Đinđićeve ubice spasle Mladića

Izvor: Blic, 16.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Đinđićeve ubice spasle Mladića

Glavna haška tužiteljka Karla del Ponte izjavila je za sutrašnje frankfurtske "Vesti" da joj je bivši premijer Zoran Đinđić u februaru 2003. obećao da će izručiti optuženog generala Ratka Mladića, ali je tražio da sačeka proleće zbog reforme policije.



"Đinđić mi je rekao: 'Daću vam Mladića.' Mislim da je to bilo u februaru 2003, tačno je da mi je obećao izručenje generala. Rekao je, sećam se dobro, da treba da sačekamo proleće, jer sprovodi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reformu policije. Nažalost, bio je ubijen (12. marta 2003)", otkriva Del Ponteova.

Haška tužiteljka je time prvi put demantovala tvrdnje svoje bivše portparolke Florans Artman, koja u knjizi "Mir i kazna" tvrdi da je premijer Đinđić tražio pomoć NATO-a za hvatanje Ratka Mladića, i to u vreme hapšenja Slobodana Miloševića, u junu 2001. godine. Artmanova je, naime, napisala da je bivši premijer tražio asistenciju NATO-a "u roku od četiri sata" za hvatanje Mladića.

"Ne, ja se toga uopšte ne sećam", izjavila je Karla del Ponte za "Vesti".

Na pitanje da li Srbija uopšte nešto čini po pitanju hapšenja ovog haškog begunca, Oona je rekla da "Srbija čini 'nešto', ali tu ima i teškoća".

"Neću sada javno da govorim o tim teškoćama. O tome ćemo kada Mladić bude uhapšen", rekla je Del Ponte.

Na pitanje da li su Hag i Kosovo u stvarnosti tretirani kao odvojena pitanja, ona odgovorila da to moraju biti odvojena pitanja.

"Da li jesu, pitajte političare. Ja sam tužilac i sve što hoću je da četiri preostala optuženika budu uhapšena. Hoću Karadžića i Mladića. Mene se Kosovo ne tiče", istakla je haška tužiteljka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.