Del Ponte: Biljana Plavšić me je prevarila

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Biljana Plavšić me je prevarila

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić prevarila je Tužilaštvo Haškog suda jer je, uprkos dogovoru, nakon izricanja presude odbila da svedoči protiv drugih optuženika, a zatim i povukla svoje izjave o priznanju krivice za ratne zločine, piše bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi "Lov".

Kako navodi Del Ponteova, Biljana Plavšić je 2. oktobra 2002. priznala krivicu, a bivša tužiteljka očekivala je tada da bi to "moglo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izuzetna prilika" za procese protiv drugih optuženika koji su se vodili pred Haškim tribunalom.

"Tribunal je optužio Plavšićevu za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine. Ona je bila bliska saradnica Radovana Karadžića i Momčila Krajišnika. Učestvovala je u kampanji rasparčavanja BiH i sprovođenja etničkog čišćenja širom zemlje", piše Del Ponte.

Želela je da Biljana Plavšić bude ključni svedok protiv Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i drugih optuženika iz Srbije i BiH, navodeći da je ona učestvovala na sastancima sa Miloševićem i prisustvovala razgovorima Karadžića i Mladića i da je imala priliku da sazna važne detalje o vezama Miloševića i političkog i vojnog vođstva bosanskih Srba.

Biljana Plavšić je Haško tužilaštvo kontaktirala iz Beograda krajem 2000, navodeći da je saznala da je protiv nje podignuta tajna optužnica i tvrdeći da je spremna da se dobrovoljno preda. Del Ponteova se sastala sa njom neposredno po njenom dolasku u Hag.

"Sedele smo u mojoj kancelariji i pušile cigarete. Sećam se da sam joj ponudila paklicu mojih Marlboro Gold američke proizvodnje, misleći da verovatno teško nabavlja prave Marlboro cigarete u holandskom zatvoru i da bi takav gest mogao da bude koristan. Pokušala je da razgovara sa mnom kao žena s ženom", piše bivša tužiteljka.

Razgovor se, međutim, nije nastavio onako kako je Del Ponte očekivala.

"Rekla mi je da je diplomirani biolog i nastavila pričom o superiornosti srpskog naroda. Njeno buncanje bilo je odvratno, pa sam završila razgovor. Za nju sam nameravala da tražim robiju", navela je.

Kada je Plavšićeva bila u zatvoru već nekoliko meseci, Tužilaštvo je sa iznenađenjem primilo najavu njenih advokata da ona ima nameru da se izjasni krivom, ali ne po pitanju genocida. Del Ponteova je tada pristala na dogovor koji su tužioci postigli sa optuženom o njenoj izjavi o priznavanju krivice i odlučila da povuče optužnicu za genocid.

"Moja osnovna greška je bilo je to što je nisam obavezala da pismeno prihvati da svedoči protiv drugih osumnjičenih. Verovala sam njenim usmenim uveravanjima i bila sam prevarena. Imala sam utisak da je moj lični kontakt sa Plavšićevom, i pored njenih budalaština o superiornosti rasa, bio toliko srdačan da sam mogla da se pouzdam u nju. Još jedna moja greška", piše Del Ponteova.

Na raspravi o presudi na kojoj je Tužilaštvo iznelo svoj zahtev za izricanje kazne bivšoj predsednici RS, Plavšićeva je pročitala "izjavu punu nejasnih mea culpa, ali lišenu ubedljivih detalja".

"Slušala sam zaprepašćeno njeno priznanje, znajući dobro da ne govori ništa. Na kraju, optužba je tražila kaznu od 25 godina, a ona se, pošto je osuđena na 11 godina, pobunila", piše bivša tužiteljka.

Del Ponteova piše i o odbijanju Biljane Plavšić da svedoči protiv Momčila Krajišnika, navodeći da je u zatvoru u Švedskoj dvojici istražitelja negirala da "zna bilo šta o zločinima, tvrdeći da je žrtva okolnosti i iznoseći komotne izjave kojima je priznavala moralnu krivicu, ali negirala svaku zakonsku odgovornost za zločine koje su počinili Srbi u BiH".

Kada je radi saslušanja u Tužilaštvu prebačena u Hag, bivša predsednica RS negirala je i ono što je rekla u izjavi o priznanju krivice, i čak počela da tvrdi da je nevina, piše Del Ponteova i dodaje da je tada rekla svom timu da Tužilaštvo treba da podnese zahtev za reviziju procesa protiv Biljane Plavšić. "Moji zamenici su mi rekli da će to biti nemoguće i da je "ono što je učinjeno, učinjeno", piše Del Ponteova i navodi da je ipak uputila zahtev predsedniku Suda, koji joj ga je, međutim, vratio tvrdeći da nije nadležan da donese odluku o tom pitanju.

Bivša tužiteljka zahtev je zatim podnela i sudskom veću koje je usvojilo priznanje krivice.

"I dalje čekam odgovor", piše Del Ponteova.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Del Ponte: Slagala me Biljana Plavšić

Izvor: Večernje novosti, 17.Mar.2008

Karla Del Ponte u svojoj knjizi "Lov, ja i ratni zločinci" priznaje da je bila nadigrana: Nisam je obavezala da pismeno prihvati da svedoči protiv drugih. Želela da dokaže vezu Beograda i vođstva bosanskih Srba

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.