Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte: Beograd obmanuo EU i Hag

Beograd -- Srpska vlada je "obmanula" tužilaštvo Haškog suda, stoji u izveštaju Karle del Ponte evropskom komesaru Oliju Renu.

To su agenciji Beta u Briselu preneli odlično obavešteni diplomatski izvori EU, zamoljeni da objasne kako je Haški sud, isto kao i Ren, stekao uverenje da je srpski premijer Vojislav Koštunica "obećao" hapšenje Mladića do kraja aprila, ako to sad vlasti u Beogradu opovrgavaju.

Funkcioneri u Briselu su rekli da ne znaju tačno šta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Koštunica rekao Karli del Ponte, ali su podsetili na to da izveštaje o "obećanju" Beograda niko nije demantovao tokom aprila, iako se tvrdnja o tome ponavljala u novinskim izveštajima i izjavama zvaničnika.

Oni su naveli da je Karla del Ponte u pisanom izveštaju komesaru Renu neposredno pred njegovu odluku 3. maja da otkaže nastavak pregovora o pridruživanju sa SCG navela i da je u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima, a da i iz onoga što je dobijala od srpske službe bezbednosti BIA-e takođe proizlazi da ništa opipljivo nije učinjeno da Mladić bude uhapšen.

Iako Renu i Evropskoj komisiji nije preporučila šta treba da učine, haška tužiteljka je istakla da je uverenje da će Mladić biti uhapšen pre kraja aprila stekla naročito prilikom posete Beogradu 30. marta, ali u izveštaju Renu upotrebljava engleski izraz "mislead", da objasni da je bila "obmanuta", odnosno "navedena na pogrešne zaključke".

Karla del Ponte kaže i da je hapšenje Mladićevih saradnika tokom aprila bio dobar potez, ali da to konkretno nije dovelo do onog što je ključno-njegovog pronalaženja i hapšenja, odnosno predaje.

"Postoji volja, ali se dobro skriva"

Rasim Ljajić je ponovio da postoji politička volja vlasti u Srbiji da uhapse Mladića, ali je problem što se on dobro krije.

"Problem je što se bije teška bitka s vremenom i stalnim rokovima i što se on očigledno vrlo dobro skriva", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministar za ljudska i manjinska prava SCG, na konferenciji za novinare o reformi zakonodavstva u toj oblasti.

Ljajić je ocenio i da je "u prošlosti napravljeno mnogo propusta" u vezi sa Mladićem.

"Kada se moglo (hapšenje), tada se nije smelo, a sada, kada se sme - ne može se", rekao je Ljajić i ocenio da sama Vlada Srbije ima najveći interes da se Mladić nađe u Hagu, kao što je i "najodgovornija za to što nije u Hagu".

Ljajić je rekao da ne zna gde je sada Mladić, ali da je glavnoj tužiteljki Haškog tribunala Karli del Ponte dostavljen izveštaj prema kojem je bivši vojni komandant bosanskih Srba bio u Srbiji od 1997. do 2005. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.