Izvor: B92, 23.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Del Ponte 4. oktobra u Beogradu

Hag -- U Hagu je zvanično objavljeno da glavni tužilac tribunala za ratne zločine, početkom oktobra dolazi u posetu SCG.

Glavni tužilac haškog tribunala, Karla del Ponte, dolazi u posetu Beogradu 1. oktobra, a sa zvaničnima Srbije i državne zajednice razgovaraće tri dana kasnije. Ovo je danas potvrđeno u tribunalu, na konferenciji za novinare na kojoj je pojašnjeno da Del Ponte u Srbiju stiže na poziv Nataše Kandić i njenog Fonda za humanitarno pravo, koji organizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skup posvećen razvoju međunarodnog prava.

Portparol glavnog tužioca, Florans Artman, rekla je, ne navodeći detalje, da će teme razgovora sa državnim vrhom biti svi aspekti saradnje Beograda i Tribunala, prenosi novinar B92, Miloš Milić. Početkom ovog meseca u Hagu su boravili predstavnici Nacionalnog saveta za saradnju sa haškim tribunalom. Posle razgovora sa predsednikom suda, Teodorom Meronom, i Karlom del Ponte, javnosti je otvoreno rečeno da su ti susreti bili teški, bez vidljivih rezultata. Predstojeća poseta gospođe Del Ponte Beogradu komentarisana je kao rok do kada se nešto mora konkretno učiniti. Pravi domet septembarskih sastanaka koje je u Hagu imao Rasim Ljajić, čulo se tada nezvanično, sama je činjenica da je ponovo došlo do direktnog kontakta dve strane.

Između Beograda i Tribunala i dalje stoji veliki broj otvorenih pitanja: Srbija i Crna Gora prijavljene su Savetu bezbednosti zbog neispunjavanja svojih međunarodnih obaveza prema sudu, glavna tužiteljica ne propušta da kritikuje vlasti zbog toga što, navodno, kriju generala Ratka Mladića. Nestanak Gorana Hadžića i pitanje izručenja trojice generala vojske i policije deo su slike koja govori o tome da ozbiljne haške obaveze i dalje čekaju vlasti u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.